/КРОСС/ Доходи на домакинствата
Общият доход средно на лице от домакинство през първото тримесечие на 2018 г. е 1 407 лв. и спрямо същия период на 2017 г. се повишава с 9.8%.
В структурата на общия доход с най-висок относителен дял e доходът от работна заплата (56.3%), следван от доходите от пенсии (27.0%), от самостоятелна заетост (6.7%) и от социални обезщетения и помощи (3.0%). Спрямо първото тримесечие на 2017 г. относителният дял на дохода от работна заплата нараства с 0.8 процентни пункта, а доходът от пенсии намалява с 2.1 процентни пункта.
В номинално изражение през първото тримесечие на 2018 г. в сравнение със същото тримесечие на 2017 г. доходите средно на лице от домакинство по източници на доход се променят, както следва:
През първото тримесечие на 2018 г. относителният дял на паричния доход на домакинствата в общия доход е 99.3%, а делът на дохода от натура е 0.7%.
Разходи на домакинствата
Общият разход на лице от домакинство през първото тримесечие на 2018 г. е 1 263 лв. и се увеличава с 11.5% спрямо същото тримесечие на 2017 година.
В структурата на общия разход с най-голям относителен дял са разходите за храна (30.4%), следвани от разходите за жилище (18.4%), данъци и социални осигуровки (14.1%) и разходите за транспорт и съобщения (11.9%).
Спрямо първото тримесечие на 2017 г. относителният дял на разходите за жилище намаляват с 1.7 процентни пункта, а се увеличават разходите за транспорт и съобщения - с 0.9 процентни пункта, и за данъци и социални осигуровки - с 0.7 процентни пункта.
Като абсолютни стойности през първото тримесечие на 2018 г. в сравнение със същото тримесечие на 2017 г. видовете разходи средно на лице от домакинство се променят, както следва:
Потребление на домакинствата
През първото тримесечие на 2018 г. настъпва промяна в потреблението на основни хранителни продукти средно на лице от домакинство в сравнение със същото тримесечие на 2017 година. Увеличение се отчита в консумацията на повечето от продуктите. По-съществено нараства потреблението на: зеленчуци - от 9.1 на 11.2 кг; яйца - от 34 на 35 бр.; месо - от 7.8 на 8.4 кг и плодове - от 9.9 на 10.5 килограма. Намалява консумацията на хляб и тестени изделия - от 21.5 на 21.2 килограма. Без промяна остава потреблението на сирене, фасул зрял и захар.