Захариева: Путин и Борисов ще говорят за енергетика
Секция: ПОЛИТИКА
25 Май 2018 10:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Захариева: Путин и Борисов ще говорят за енергетика

/КРОСС/ България има съвсем друго възприятие. Така външният министър Екатерина Захариева отчете успехите на дипломацията ни и ефектите от Българското председателство на Европейския съвет. Стоим много добре на европейската и световна сцена, каза тя пред БНТ.

Няма по-голяма реклама за България, смята първият ни дипломат. Затова е нужно обединение на политиците, за да се представи държавата пред партньорите си.

Преди около два месеца Борисов се е чул с руския президент Владимир Путин. Тази среща не е по спешност, отчете външният министър.

Основно Путин и Борисов ще говорят за енергетика. Иран трябва да спазва ядреното споразумение, категорична е Захариева за иранската ядрена сделка. По сделката Русия, Китай и ЕС на едно мнение, подчерта тя.

В ефира на БНТ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева също увери, че срещата на премиера в Москва е подготвяна отдавна. Самата Захариева участва в среща на страните от Г-20 в Буенос Айрес.

Министър Захариева потвърди датата на срещите - 30-ти май. Темите са енергийните проекти и икономически въпроси. По думите й за България е много важно да получава директно доставките, а не да плаща за транзит на газ.

По време на среща ще бъде обсъден и туризмът. Захариева припомни, че президентите Еманюел Макрон и Владимир Путин също са се срещнали и са обсъдили запазване на ядрената сделка с Иран - "нещо, което също вълнува България", коменитира Захариева.

Тя бе категорична, че Иран трябва да спазва сделката и ясният план за ядрено разоръжаване. Това е първото условие на ЕС, ако Иран изпълнява ангажиментите си по този план - ЕС ще изпълнява също ангажиментите си по споразумението коментира Захариева.

По думите й по отношение на сделката ЕС - Русия и Китай са на едно и също мнение.

Министър Захариева припомни, че са основателни притесненията на САЩ за балистичната програма, но не мислим, че ако приключим това споразумение, ще имаме по-силна позиция при разговорите.

САЩ са стратегическият партньор на ЕС. Продължават разговорите в тази посока, увери Захариева. До края на месеца трябва да стане ясно дали САЩ ще изключи ЕС от списъка на държавите, които се облагат с мито вносът на алуминий и стомана. Позицията на ЕС е, че не може да преговаря с вдигнати до стената ръце и иска изключване на страните от ЕС от този списък, за да започнат разговорите за задълбочаване на търговията с LNG.

България ще домакинства срещата. Важни теми ще са селското стопанство 16 плюс 1 между лидерите от Централна, Източна Европа и Китай стопанство, земеделието. Срещата е в началото на юли.

Министър Захариева се е срещнала с китайския си колега по време на срещата на Г-20. Тя заяви, че са разговаряли и те са много щастливи, че България ще е домакин на тази среща. Китайският й колега е изказал съболезнования за неуспешната мисия по издирването на Боян Петров.

Китай имат интерес от участие в големите инфраструктурни проекти, коментира Захариева. Два дни преди срещата Г-20 китайският премиер пристига в страната ни на четиридневна визит. Той идва с делегация от 700 души. "Китайски инвеститори проявяват интерес към АЕЦ Белене - така, че това ще е една от важните теми", коментира Захариева.

Относно посещението в Рим по повод 24 май - министър Захариева коментира, че остава в миналото времето, когато българската делегация и македонската са се изчаквали по ъглите - кой пръв да се поклони пред папата.

Относно предложението за името на Македония - Илинденска Македония - Захариева коментира, че й се иска да го приеме като израз на желание на Македонската страна да покаже, че имаме обща история и общо минало. Министър Захариева коментира, че има пет предложения за името, които съвсем не са лоши и се надява да бъде избран някой от тях.

Дипломат №1 е доволна, че противоречието между България и Македония е преодоляно. Като добър знак тя вижда общата визита при папата на премиера Бойко Борисов и македонския му колега Зоран Заев.