Продължаваме да изоставаме от ЕС още 15 години
Секция: ИКОНОМИКА
29 Май 2018 08:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Продължаваме да изоставаме от ЕС още 15 години

/КРОСС/ България ще продължи да изостава на европейско равнище в следващите 15 години. Това се посочва в Годишния доклад за икономическото развитие и политики в България, изготвен от Института за икономически изследвания на БАН.

Не трябва да мислим за догонване на средното европейско равнище в близките 15 години, заяви пред bTV доц. Виктор Йоцов от института. По думите му даже достигането на 75% от средните нива на европейските икономики ще отнеме най-малко 13 години и то при растеж, който е с 2% по-висок от този в по-развитите страни.

„С 3,6% (колкото е в момента - б.р.) ще ни отнеме 30 години", подчерта той.

„Неприятното е, че изоставаме спрямо другите нови страни в ЕС, които отбелязват през миналата година по-голям растеж от нас. Лидер е Румъния със 7%", посочи Йоцов.

Според него са нужни структурни политики, свързани с разпределението на ресурса по сектори и увеличаване на производствени капацитет. „Демографската структура е изключително неблагоприятна - имаме намаляване на населението (...) 30-40 хиляди губим всяка година", предупреди Йоцов.

Той се обяви за сериозен дебат по отношение на т. нар. „плосък данък". Според него той е бил въведен без допитване до обществото и експертите в период, който е бил по-благоприятен за българската икономика.