Отбелязваме Световния ден без тютюнопушене
Секция: Здраве
31 Май 2018 08:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отбелязваме Световния ден без тютюнопушене

/КРОСС/ На 31 май се отбелязва Световния ден без тютюнопушене и тази година той преминава под мотото „Тютюнопушене и сърдечно-съдови заболявания". Според статистиката България е на едно от първите места по тютюнопушене в Европа, а това от своя страна води до по-висок ръст на инсултите и инфарктите.

Д-р Гергана Гешанова от Коалицията за живот без тютюнев дим, обясни повод за какво е отбелязването на Световния ден без тютюнопушене.

"Това е един чудесен ден, вие да спрете да пушите днес. И от там нататък въобще да си освободите от тази лоша зависимост, от този лош навик, което човек придобива обикновено от ранно детските си години и на които робува цял живот. Най- вече тютюнопушенето отнема ежегодно по около 4 милиона живота на тази земя , все едно една България си отива всеки ден и ние българите сме на едно от челните места, в Европа сме на първо място, като надминахме Гърците през миналите една две години. Това върви заедно с един голям ръст Сърдечносъдовите заболявания у нас, защото се казва хората, което пушат от два до четири пъти застрашени да развият инфаркт или инсулт сравнение с тези, което не пушат"

По повод Световния ден без тютюнопушене в Министерството на здравеопазването ще бъде дадена и пресконференция с участието на зам. министърът на здравеопазването Светлана Йорданова, ръководителят на офиса на Световната здравна организация в България д-р Михаил Околийски, кардиолози и представители на Коалицията за живот без тютюнев дим.