Деница Николова: В цяла Европа ще започне да се прилага териториален подход към инвестициите
Секция: ПОЛИТИКА
31 Май 2018 08:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Деница Николова: В цяла Европа ще започне да се прилага териториален подход към инвестициите

/КРОСС/ България ще получи повече пари за кохезионна политика в следващата многогодишна рамка. Пред "Хоризонт" заместник-регионалният министър Деница Николова обясни, че този път в цяла Европа ще започне да се прилага териториален подход към инвестициите, за да се преодолеят неравенствата между отделните региони.

За разработването на регионален подход при инвестирането на европейските пари помага организацията ЕСПОН, а нейн директор е Илона Раугзе. Пред "Хоризонт" тя обясни какви са основните предизвикателства пред България, за да разработи по-добро териториално инвестиране на еврофондовете:

"Едно от предизвикателствата е демографската криза, както на много други места. Застаряването е проблем. Необходимо е да се ускори икономическото развитие. Също така управлението трябва да бъде насочено към регионите, към териториалното развитие. Въпросът не е да се инвестира само в столицата и големите градове, а в регионите като цяло. Тези предизвикателства не могат да се посрещнат единствено на национално ниво".