МЕТРО България даде официален старт на обновеният си бирен отдел
Секция: ЛЮБОПИТНО
31 Май 2018 13:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МЕТРО България даде официален старт на обновеният си бирен отдел

/КРОСС/ Над 400 вида бира от 22 държави представи компанията преди старта на Световното първенство по футбол.

МЕТРО посреща нарастващия интерес на българските бирени почитатели с 30 български и 60 крафт бири от чуждестранни пивоварни.

МЕТРО България даде официален старт на обновеният си бирен отдел в МЕТРО София с сортимент, включващ над 400 вида бира. Голямо внимание е отделено на по-малките и независими български и чуждестранни крафт пивоварни.

Специален гост на събитието бе Димитър Пенев, които имаше честа да нареди специален отбор по футбол съставен от различни бири.

Старши треньорът бе попитан, имало ли е спорове за бирата в съблекалнята и пеняване по време на Световното в САЩ 94, той сподели ''Имаше спор между Стойчков и Бълъков , кой да държи топката повече, но никога не имало спор за бира, на терене сме всички заедно , когато пием бира няма значение няма спорове''.

                       

Идеята на компанията е да събере най-добрите български крафт бири от различни стилове на едно място.МЕТРО вече предлага 30 вида български крафт бири и около 60 вида крафт бири на най-добрите пивоварни в света. Компанията ги доставя от 22 страни, като основните държави, от които внася са Германия, Великобритания, Белгия, Холандия и Чехия.

Стартът на бирения отдел бе даден със специално събитие, на което Диана Бонева, директор "Снабдяване", Георги Илиев, директор "Продажби" на компанията и Веселин Лазаров, търговец на бира, представиха новото в асортимента на МЕТРО. Присъстващите имаха възможността да дегустират интересни крафт бири и да научат повече за новите предложения на компанията. Шеф Юри Велев от кулинарната МЕТРО Академия също допринесе за доброто настроение по време на събитието с прясно изпечени барбекю предложения. Веселин Лазаров и Димитър Пенев, старши треньор на българските национали от 1994 г. представиха и „Идеалната бирена 11-торка на МЕТРО за Световното първенство по футбол в Русия". Тя включва Bernard Svetly, Fuller's London Pride, Arzachel India Pale Ale, Brewski Conan, Hoptopod, Шипка, Paulaner, Abentinus Eisbock, Vuur & Vlam, Opasen Char IPA, и Budweiser.

Как се развива пазарът на пиво и какви са интересите на българските потребители? „Традиционно до момента в България се пият през лятото предимно по светли бири, а през зимата тъмни. Мисля че през последните няколко години има някакъв опит да се разчупи тази нагласа.", казва Веселин Лазаров, търговец Бира в МЕТРО. „ Понастоящем бизнесът с крафт бира е един от най-бързо растящите пивоварни сектори в света. Крафт пивото все повече се развива в България през последните няколко години. Появиха се много и различни видове марки.

То контрастира с масовият вкус на пазара, а потребителите намират в него много по-широка гама от вкусове, аромати, а също така разнообразие в цвят, плътност и алкохолно съдържание", сподели Веселин Лазаров.

Обновеният асортимент на МЕТРО България включва както традиционни, така и по-интересни предложения. Освен стандартно присъстващите марки като Radelberger, Schofferhofer (Германия), Bernard (Чехия) и Estrella (Испания) могат да бъдат намерени и по-емблематични представители на белгийските бири, като Orval, Duvel, Mortgage, Westmalle. От британските предложение, по-интригуващи са небезизвестните O'Наrа и St. Peters. Досегашният асортимент на Fullers, Wychwood, и Ringwood също е обновен.

Още нови предложения ще има и за ценителите на по-нетрадиционни стилове. МЕТРО България ще предлага пушена бира от района на Бамберг, Германия - Schlenkerla Rauchbier, Eisbock на Schneider Aventinus Eisbock, пушена бира и от българската пивоварна Хилс, както и белгийски Ламбици със спонтанна ферментанция от диви дрожди.

За начало МЕТРО България стартира с около 60 вида бири от някои от най добрите „занаятчийски" пивоварни в света - De Molen, Pohjala, Mikkeller, Omnipollo, Dogma, Anchor, Crew Republic, Brewfist, BREWSKI. Българските крафт бири са около 30 вида на 9 бранда - Хилс, Блек Пайн, Гларус, Бял Щърк, Ромбус, Айляк, Ах, Mad Panda и Beer Bastard. От юни се очакват още нови предложения за привържениците на крафт бири.