БДЖ вози деца в неравностойно положение с парен локомотив до Банкя по случай 1-и юни
Секция: ЛЮБОПИТНО
31 Май 2018 17:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БДЖ вози деца в неравностойно положение с парен локомотив до Банкя по случай 1-и юни

/КРОСС/ За шеста поредна година „БДЖ–Пътнически превози” ЕООД ще подари на деца в неравностойно положение едно незабравимо пътуване с парен локомотив. Инициативата е по случай Международния ден на детето – 1-и юни. Тазгодишното пътуване ще бъде до Банкя, където от местната община ще се погрижат за приятния престой на малчуганите в градчето. Събитието ще се осъществи със съдействието на Дирекция „Социални дейности” към Столична община.

В специалния влак ще пътуват деца заедно с техните придружители от Центрове за настаняване от семеен тип „Любен Каравелов”, „Сава Филаретов”, „Екзарх Йосиф”, „Христо Ботев, „Георги Бенковски”, „Георги Раковски”, „Патриарх Евтимий”, „Райна Княгиня” и „Баба Тонка Обретенова”.

На 1-и юни детският влак, теглен от парен локомотив, ще посрещне своите гости на първи перон на Централна гара София в 10:15 ч. Влакът ще потегли в 10:45 ч. и ще се движи по маршрут София – Банкя – София.

Атракционният влак ще пристигне в гара Банкя в 11:15 ч. По време на престоя на ретро композицията за децата ще бъде изнесена специална програма от малчуганите от местната детска градина, а след нея всички ще се забавляват и играят с аниматори. На връщане влакът ще потегли от Банкя в 13:45 ч. и ще пристигне на Централна гара София в 14:15 ч.

Детският празник, организиран от „БДЖ–Пътнически превози” ЕООД, ще завърши с обяд и подаръци по време на пътуването на влака към София.

Представителите на медиите, които проявяват интерес да отразят събитието, могат да заповядат в 10:15 ч. на първи перон на Централна гара София.

Кратка историческа справка за парен локомотив № 01.23

Парният локомотив от серия 01.23 е произведен в локомотивната фабрика SLM Winterthur, Швейцария през 1935 г. и е представител на най-масовата серия бързоходни локомотиви в историята на българските железници. През 1979 г. локомотив 01.23 (последната машина от локомотивите от серия 01) е определен за музеен локомотив и

става един от експонатите от музейната колекция „Железопътно наследство”. По случай 100-годишнината на ЖП тракция и депо София през 1988 г., 01.23 е възстановен като

действащ музеен локомотив на БДЖ. На 20-и септември 1989 г. локомотивът обслужва влака „Ориент експрес” при преминаването му през България.

През 2003 г. локомотивът е възстановен отново за движение и към настоящия момент се използва за атракционни, юбилейни и туристически пътувания, както и за участия във филмови продукции.