Много слънчеви дни през юни
Секция: БЪЛГАРИЯ
31 Май 2018 22:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Много слънчеви дни през юни

/КРОСС/ Средната месечна температура през юни ще бъде около и над климатичната норма. За по-голямата част от страната тя е от 19 до 23 градуса. Месецът ще е неустойчив поне през първата половина и отново се очакват валежи, обясни синоптикът от НИМХ Красимир Стоев.

„Валежите ще бъдат неравномерно разпределени както по обхвата, така и по количества. Повече ще вали в западната половина от страната, но валежите ще са в нормите. По-малко дъжд ще има в Източна България”, поясни синоптикът.

Очакват ни и много слънчеви дни, особено в източната част на страната. Най-високите температури през месеца ще бъдат между 31 и 36 градуса, а най-ниските – между 10 и 15 градуса.
През първото десетдневие времето ще е неустойчиво с условия за чести превалявания. 1 юни стартира с температури между 29 и 34 градуса, но през следващите дни те слабо ще се понижат и в края на първото десетдневие преобладаващите ще са между 24 и 29 градуса.

С такива температури ще продължи и второто десетдневие – около 25-30 градуса. Отново има условия за чести превалявания, особено в следобедните часове.

През третото десетневие тенденцията е за повишение на температурите и стабилизиране на атмосферата. Ще има все по-малко превалявания, като по-голяма е вероятността такива да има около 22-24 юни. В края на месеца температурите ще достигнат типични за лятото стойности.

До средата на юни е възможно на места да има градушки, особено в западната половина от страната, поясни Красимир Стоев.