Рядък феномен! В Белград се роди бял бизон
Секция: ЛЮБОПИТНО
31 Май 2018 21:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Рядък феномен! В Белград се роди бял бизон

/КРОСС/ Едно от най-редките животни в света – бял бизон – се роди в зоологическата градина в сръбската столица Белград, предаде агенция Франс прес. Животното, кръстено Душанка, е родено в понеделник и започнало да се разхожда из заграждението си в „добро здраве“, съобщи ветеринарят на зоопарка.

„По моя информация, в Европа не се е раждал досега друг (американски) бял бизон“, каза д-р Йозеф Езвед. „Бащата на Душанка Йован (който също е бял бизон) дойде при нас през 2007 г., внесен от Америка, когато беше още много млад, на практика бебе.

Душанка е наследила неговите гени. Ще направим всичко възможно тя да се радва на добро здраве и спокойно детство“, обясни ветеринарят. „Това е много рядък феномен в природата. Трябва да се отбележи, че това животно не е албинос.

Това е генетична мутация, която прави цвета на козината по блед. Много американски индианци вярват, че появата на бял бизон е добро предзнаменование и символ на надеждата. Хиляди индианци празнуваха раждането на бял женски бизон в щата Уисконсин през 1994 г.

„Може би трябва да ги информираме за раждането на Душанка? Бизонът е много важно животно от митологична гледна точка за коренното население на Америка“, добавя д-р Езвед.