проф. Проданов откри международен форум, посветен на системите за противодействие на трафика на хора
Секция: БЪЛГАРИЯ
31 Май 2018 21:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
проф. Проданов откри международен форум, посветен на системите за противодействие на трафика на хора

/КРОСС/ „Трафикът на хора е сериозно нарушение на човешките права и тежко престъпление срещу личността. Именно за това европейският дневен ред изисква целенасочени мерки по линия на неговото противодействие и обща  работа, за да осигурим сигурността на нашите народи“.  Това зави днес заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов при откриването на международния форум  „Западните Балкани и Европейският съюз: Системи за противодействие на трафика на хора в Югоизточна Европа в контекста на присъединителния процес“.

Събитието, което е част от официалната програма на Българското председателство на Съвета на ЕС, се организира от Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), чийто заместник-председател е проф. Проданов.

По време на конференцията заместник-министърът акцентира, че противодействието на организираната престъпност и в частност противодействието на престъплението трафик на хора е основен критерий, заложен в новоприетата Стратегия за надеждна перспектива за разширяване и засилен ангажимент на ЕС към държавите от Западните Балкани. За да спазят критериите за членство в ЕС, страните от Западните Балкани трябва да изпълнят всеобхватни реформи и да подновят усилията си в редица ключови области.  Проф. Проданов припомни още, че през миналата година страната ни е удвоила своя капацитет за предоставяне на специализирана подкрепа на жертви на трафик. „България се ангажира и прилага подход, базиран на спазването на правата на човека.

Съществуването на Националната комисия, определена от специализиран закон, както и приемането на Национална стратегия за борба с трафика на хора през 2017 г., гарантират, че противодействието на престъплението остава приоритет за държавата“, изтъкна заместник-министър Проданов.

В двудневната конференция, която се реализира в партньорство с Международния център за развитие на миграционните политики във Виена и Фондация „Ханс Зайдел“ България, участват представители на Службата на Анти-трафик координатора на ЕС, Мрежата на Анти-трафик координаторите на Югоизточна Европа, Секретариатът на Съвета на Европа по изпълнение на Конвенцията за борба с трафика на хора, българските институции, дипломатическия корпус, партньорски, международни организации и представители на неправителствения сектор.

По рано днес заместник-министър проф. Проданов проведе работна среща в Министерството на правосъдието с анти-трафик координатора на Европейския съюз д-р Мирия Василиаду, която отговаря за подобряване на координацията и съгласуването между институциите на ЕС и разработва политики за борба с трафика на хора.

Сред темите, които обсъдиха на работната среща проф. Проданов и д-р Василиаду, бяха повишената ангажираност на държавата към подпомагането и реинтеграцията на жертвите на трафик и по-конкретно дейността на Национална комисия за борба с трафика на хора като основен координиращ орган.