Вместо Бронзовата къща паметник на хан Аспарух
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Юни 2018 16:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вместо Бронзовата къща паметник на хан Аспарух

/КРОСС/ Незабавно да се спре изграждането на "Бронзовата къща" в София, докато не се изяснят абсолютно всички обстоятелства около нейното поставяне. Това заяви общинският съветник и съпредседател на ПГ5 инж. Симеон Славчев. Целта на "Бронзовата къща" трябваше да бъде символ на приемствеността на Европредседателството съответно от българска и австрийска страна, припомни той.

Той изрази позицията си и недоволството около изнесените факти от архитекта на инсталацията, която вече е безсмислено да се прави. На това място инж. Славчев предлага да се вдигне паметник на създадетеля на българската държава хан Аспарух. Най-сериозният му аргумент е, че няма такъв.

"Инсталацията трябваше да бъде изградена до 1-ви януари 2018 г. и да стои освен през цялото време на българското европредседателство, но и до края на година. Днес, няколко дни преди края на българското европредседстелство "Бронзовата къща" не е построена, а нейният автор архитект Деянофф изнесе скандални данни и факти около реализацията на проекта.
Тъй като целия Столичен общински съвет беше подведен, а доколкото разбирам от архитект Деянофф умишлено, настоявам първо кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова незабавно да излезе и изнесе всички факти около "Бронзовата къща" и съответно да потвърди или отрече изнесените от архитекта факти.

На второ място управляващите Столичната община да посочат кой е виновен за поредния скандал в София, този път и с международно участие. И не на последно място виновните за създалата се ситуация и поредния грозен скандал, който ще остави много сериозно имиджово петно върху София, да понесат политическа и административна отговорност.

И тъй като много и постоянно се спекулира за това какво да представлява пространството около Българска народна банка и бившия мавзолей, предлагам на това място да бъда издигнат паметник на създателя на българската държава Хан Аспарух. Мотивите ми за това предложение са, че не е допустимо в столицата на България да няма паметник на създателя на българската държава.

На следващо място считам, че  пространството около БНБ е най-подходящо в цяла София за издигането на паметник на Хан Аспарух, тъй като от там минава най-големият туристически поток. Тоест всички туристи, които ще посетят София ще могат да видят и научат кой е създателят на българската държава, и да научат тази изключително важна част от българската история.

Считам, че идеята за изграждането на паметник на Хан Аспарух в центъра на София ще обедини не само столичани, но и цяла България. В тази връзка официално ще входирам в Столичния общински съвет доклад с предложение за издигане на паметник на Хан Аспарух на мястото, където беше разположен бившия мавзолей",
категоричен е общинският съветник.