Започна приемът на заявления за еднократна помощ за първокласници
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Юли 2018 11:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започна приемът на заявления за еднократна помощ за първокласници

/КРОСС/ От началото на този месец започна приемът на заявления за еднократна целева помощ за първокласници в дирекция „Социално подпомагане"-Велико Търново. Размерът на помощта, утвърден с Постановление на Министерския съвет от 25 юни, е 250 лева. Право на средствата имат семейства, чиито деца са записани за първи път в първи клас на държавно или общинско училище и средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца преди подаване на документите е по-нисък или равен на 450 лева, припомни Ивайло Деев, юрисконсулт в дирекция „Социално подпомагане"-Велико Търново. Средствата се отпускат, за да покрият част от разходите за подготовка на учениците в първи клас. Доходният критерий не се изисква за деца с трайни увреждания, за такива с един жив родител или настанени в приемни семейства или семейство на близки или роднини.

Заявлението се подава в РД „Социално подпомагане" по настоящ адрес на родителя след записване на детето в първи клас, а крайният срок за приемане на документите е 15 октомври. Част от документите, които се прилагат към декларацията, е удостоверение за брутните месечни доходи за семейството за последните 12 календарни месеца, предхождащи месеца, в който е подадена декларацията.

1 176 семейства са получили еднократна целева помощ за първокласници за миналата учебна година. Общият размер на средствата е 299 750 лв.