АИКБ: Коефициентът на редукция на пенсията от първия стълб е несправедлив
Секция: ИКОНОМИКА
12 Април 2019 12:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 АИКБ: Коефициентът на редукция на пенсията от първия стълб е несправедлив

/КРОСС/ Коефициентът на редукция на пенсията от първия стълб у нас на родените след 01-01-1960 г. е несправедлив и рестриктивен за икономиката ни. При настоящото му изчисляване той ощетява с 10% пенсионерите и препятства развитието на капиталовия пазар у нас. Около това се обединиха всички участници в международната конференция „Многостълбовите пенсионни системи в Европа - ползи и бъдеще", организирана от Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.
„Лошата демографска конюнктура - застаряващото население и емиграцията през последните години са сред предпоставките за сериозния дефицит в първия стълб на пенсионната ни система. По данни на НСИ и Министерство на финансите в момента в България съотношението на заетите в частния сектор към това на заетите в бюджетния сектор и пенсионерите е 1,9 души към 2,6 души. По този показател страната ни е в дъното на класацията не само в ЕС. Решение на проблема, който създава това неблагоприятно съотношение за пенсионната система може да се търси в развитието на капиталовия стълб. Трябва да работим за по-добро регулиране на фазата на изплащане на пенсиите от втория (капиталов) стълб и разработване на мерки за насърчаване и привличане на повече осигурителни вноски в него", заяви председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев.
Той допълни още, че в държавите с най-добри пенсионни системи пенсионните фондове притежават и управляват активи, чиято стойност е над 60% от БВП на съответната страната, докато у нас този процент е едва 12 на сто. В допълнение, съотношението между финансирането на проекти от капиталовия пазар и банковото кредитиране е два пъти по неблагоприятно в ЕС от колкото в САЩ, а България е на дъното на класацията в ЕС.
Според бившия управител на Националния осигурителен институт проф. Йордан Христосков спешно трябва да се предприемат мерки за промяна в българската пенсионна система. Сред тях са незабавно отменяне на възможността за прехвърляне на средства от втория към първия стълб, увеличаване на вноските във втория стълб от 5% на 10%, даже и с цената на намаляване на вноските в първия стълб или данъка върху доходите.
Като пречки за развитие и постигане на нужното доверие в пенсионната система у нас Христина Митрева посочи често променящото се трудово и пенсионно законодателство и недостатъчната информираност на обществото за пенсионните схеми.

 

 


Според участниците в международния форум тристълбовият модел е изключително удачен и дава възможност за различни форми на взаимодействие, които да осигурят достойни и сигурни пенсии. Те бяха категорични обаче, че не бива трите стълба да се противопоставят, а да се разглеждат като взаимодопълващи се части на едно цяло.
По време на конференцията бяха обсъдени още развитието на пенсионната политика на национално и европейско ниво, ползите от многостълбовата пенсионна система, която беше определена като безалтернативна в момента, както и необходимостта от значителното увеличаване на спестяванията в допълнителното пенсионно осигуряване. Участие в събитието взеха министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, председателят на Комисията труда, социалната и демографската политика Хасан Адемов, председателят на НОИ Ивайло Иванов, председателят на КФН Бойко Атанасов, председателят на Pensions Europe Янвилем Боума, представители на пенсионноосигурителни дружества от България и ЕС, работодателски организации, синдикати и неправителствени организации.