Неподозираните ползи на ориза
Секция: Здраве
05 Май 2019 10:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Неподозираните ползи на ориза

/КРОСС/ Ползите за здравето от ориза включват способността му да осигури бърза енергия, да стабилизира нивата на кръвната захар, като забавя процеса на стареене и същевременно осигурява съществен източник на витамин B1 в човешкото тяло. Други ползи от ориза са способността му да стимулира здравето на кожата, стимулирането на метаболизма, подпомага храносмилането, намалява високото кръвно налягане, подобрява имунната система и осигурява защита срещу рак и сърдечно-съдови заболявания. Оризът е основна храна в много културни по света и е важна зърнена култура, с която се храни повече от половината от населението на света.

Различните видове ориз не се обработват много, така че високото съдържание на хранителна стойност в тях да се запази. Хората избират различни сортове на ориза за специфични вкусове, в зависимост от техните кулинарни нужди, а също така и заради наличието и възможностите за здравословни ползи от него!

Източник на Енергия:

Тъй като оризът е пълен с въглехидрати, той действа като гориво за тялото и помага за нормалното функциониране на мозъка. Освен това оризът съдържа много  витамини, минерали и различни органични компоненти, които увеличават функционирането и метаболитната активност на всички органи и системи, което допълнително увеличава енергийните нива в организма.

Без холестерол:

Консумирането на ориз е изключително полезно за здравето, просто защото той не съдържа вредни мазнини, холестерол или натрий. Оризът е неразделна част от всяка балансирана диета. Всяка храна, която може да осигури хранителни вещества, без да има отрицателно въздействие върху здравето е бонус! Ниските нива на мазнини, холестерол и натрий също ще помогнат за намаляване на затлъстяването и за регулиране на наднорменото тегло. Белият ориз, например, е една от най-широко използваните и консумирани храни в света, тъй като може да държи хората здрави и жизнени, дори и в много малки количества.

Регулация на кръвното налягане:

Оризът е с ниско съдържание на натрий, така че се смята за една от най-добрите храни за хора, страдащи от високо кръвно и хипертония. Натрият може да подейства върху свиването на вените и артериите, увеличаване на стреса и напрежението върху сърдечно-съдовата система и повишаване на кръвното налягане. Това е свързано и със сърдечни заболявания като атеросклероза, инфаркти и инсулти, затова е добре да се избягва излишният прием на натрий.

Грижа на кожата:

Медицински експерти казват, че прахообразният ориз може да се прилага локално за лечение на някои кожни заболявания. На Индийския субконтинент, оризовата вода се използва за успокояване на кожни раздразнения. Съединенията фенолни, които са намерени в ориза(особено в кафевия ориз) имат противовъзпалителни свойства, които също са добри за успокоение на раздразнение и зачервяване. Независимо дали се консумира или локално се прилага, веществото, получено от ориза облекчава редица кожни заболявания. Антиоксидантът в него също помага да се забави появата на бръчки и други признаци на преждевременно стареене, които могат да повлияят на кожата.

Болестта на Алцхаймер:

Кафявият ориз съдържа високи нива на хранителни вещества, които стимулират растежа и активността на невротрансмитерите, което предпазва от Алцхаймер. Различни видове див ориз е показано, че стимулират невропротективни ензими в мозъка, които инхибират действието на свободните радикали и други опасни токсини, причиняващи деменция и болестта на Алцхаймер.

Храносмилателни качества:

Китайците вярват, че ориз значително увеличава апетита, лекува стомашни заболявания и намалява всички храносмилателно проблеми. Като диуретик, оризовите люспи могат да ви помогнат да изгубите излишно тегло, да премахнете токсините от тялото и дори да отслабнете. Високото съдържание на фибри също увеличава чревното движение и предпазва от различни видове рак, като намалява вероятността от сърдечно-съдови заболявания.

Богат на витамини:

Оризът е отличен източник на витамини и минерали като ниацин, витамин D, калций, фибри, желязо, тиамин и рибофлавин. Тези витамини осигуряват основата за обмяната на веществата, имунната система и общото функциониране на органите.

Сърдечно-съдови заболявания:

Маслото от оризови трици е известно, че има антиоксидантни свойства, които насърчават кардиоваскуларната сила чрез намаляване на нивата на холестерола в организма. Вече споменахме за сърдечно-съдовите ползи от фибрите и ниските нива на мазнини и натрий. Кафявите сортове ориз са далеч по-добри от белия ориз в това отношение, тъй като обвивката на зърното е мястото, където много от хранителните вещества се отстраняват в подготовка бял ориз.

Устойчиво нишесте:

Оризът изобилства от устойчиво нишесте, което стимулира растежа на полезните бактерии, които помагат за нормални движения на червата. Също така, този неразтворим ориз е много полезен за намаляване на ефектите на състояния като синдром на раздразнените черва (IBS) и други.