София ще бяга с 20 европейски столици в подкрепа на онкоболните
Секция: СПОРТ
08 Май 2019 16:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 София ще бяга с 20 европейски столици в подкрепа на онкоболните

/КРОСС/ България става част от най-голямото спортно благотворително събитие в подкрепа на болните от рак на гърдата - маратонът Race for the Cure. На 29 септември София ще бяга заедно с представители на още 20 европейски столици, сред които Рим, Брюксел, Прага, Загреб и Атина, където събитието по традиция е ключова част от културния календар на градовете. Мястото на срещата е Южен парк, а сред желаещите да празнуват живота с комбинацията от 5 км бягане и 2 км ходене са редица популярни лица от спорта и шоубизнеса. В глобален мащаб патента за Race for the Cure се държи от фондацията Think Pink Europe, а в България розовата кауза става реалност чрез екипа на CancerCare.bg.

"Race for the Cure - Бягам за теб!" обединява жените с най-често срещания за тях вид рак - този на гърдата, с техните семейства, приятели и съмишленици във волята им за живот. По време на събитието жени, преборили заболяването, които наричаме победители, ще покажат позитивния пример и ще вдъхнат кураж на всички, които тепърва ще се сблъскват с тежките въпросителни за болестта. Участниците ще изразят съпричастност и подкрепа към близките си, които са с диагноза рак на гърдата. С този празник за цялото семейство ще си спомним и за изгубилите битката с рака, а със събраните средства от таксата за участие в маратона ще сформираме групи за психологическа помощ в София, Пловдив, Варна и Бургас.", споделя д-р Полина Лъжанска, председател на CancerCare.bg.

Записването за „Race for the Cure- Бягам за теб!" ще стартира онлайн в началото на юни, като таксата за самостоятелен играч е 12 лв, а за отбор е 10 лв. С регистрацията си за участие всеки кандидат маратонец получава уникален код, който екип на CancerCare.bg ще завери няколко дни преди състезанието паралелно с раздаването на стартовите номера и традиционните розовите тениски за бягащите. Решилите да се включат в „Race for the Cure - Бягам за теб!" в последния момент могат да се регистрират на място в деня на събитието. Победителите ще си тръгнат с почетни грамоти и артикули от мърчандайз серията на CancerCare.bg, а за гостите на маратона фондацията осигурява забавление за цялото семейство - голяма сцена, на която ще се подвизават обичани артисти от бг попа и рока, кът с детски аниматори и зона с храни и напитки.


Факти за Race for the Cure

Race for the Cure се провежда за пръв път в Далас през 1983 г с 800 участника. Към днешна дата маратонът обединява над 1 милион души в 140 града по света.
През 2000 г. Рим става първият европейски град-дом акин на Race for the Cure. Ежегодно събитието се провежда паралелно още в шест италиански града, като през 2018 г. в името на розовата кауза са бягали над 120 000 души.
Градът-рекордьор по брой участници в надпреварата до момента е Рим със 72 000. Следва го Атина с 40 000 и Брюксел с 23 000.
Събраните средства от провеждането на Race for the Cure за последните 4 години в Румъния са 125, 785 евро. През последното десетилетие в Гърция са събрани близо 2 милиона евро в помощ на болните от рак на гърдата.