Проф. Румен Гечев: Хората се интересуват от европейското развитие на България
Секция: ПОЛИТИКА
18 Май 2019 11:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Румен Гечев: Хората се интересуват от европейското развитие на България

/КРОСС/ „Аз съм обнадежден. Залите са пълни с хора, задават въпроси, критики, правят предложения, интересуват се от европейското развитие на България”, това каза в интервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов” по БНТ кандидатът за евродепутат от листата на БСП проф. Румен Гечев.

„Хората разбират, че бъдещето на България е свързано с бъдещето на Европа и това, че промените, които трябва да станат чрез Европейския парламент и Европейската комисия касаят България”, допълни той.

По думите му, България е малка страна, член на Европейския съюз и по закон всички законодателни промени в страната ни трябва да са съобразени с европейското законодателство.

„И второ, икономическата политика на България и нейното икономическо развитие зависи от общите икономически условия на Европа, тъй като над 60 процента от търговския ни оборот е с Европейския съюз”, изтъкна проф. Гечев.

„Това, което се пренася от Европейския съюз към България, примерно битката между ПЕС и ЕНП, се пренася в двете партии в България – БСП и ГЕРБ”, на мнение е той.

„Има много прилики. Разбира се, има и разлики, които са свързани с политическата обстановка, специфична, в България. Но разделението е между това, дали да остане статуквото в Европа, неолибералният модел, при който Европа лази с 1, 5 процент икономическо развитие, под САЩ, 4-5 пъти под Китай, един от основните ни партньори, по-зле даже от новоизгряващи икономики, като Виетнам и Индия. Така че, бъдещето на Европа е свързано с нов модел на икономическо развитие. И затова ние искаме да направим всички възможно, България да има принос, чрез левите си представители в Европарламента, да променим европейския икономически модел, така че той да стане, първо, по-динамичен и второ, което е много важно, да бъде социално справедлив”, каза още проф. Румен Гечев.