Трансплантация на кости от... корали - най-новият експеримент в Израел
Секция: Здраве
27 Май 2019 13:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Трансплантация на кости от... корали - най-новият експеримент в Израел

/КРОСС/ Наричат нашата епоха - „ епохата на връщането към природната медицина". Но с времето организмът започва да привиква дори и към „бабините" лечебни средства" и те губят първоначалния си ефект. Може ли да се окаже, че алтернативата на билките се намира на дъното на морето? В търсене на този отговор израелски учени стигнаха до... корала.

Трансплантация на кости от... корали, това е най-новият експеримент в болницата „Ихилов", в центъра на Тел Авив. За първи път правят замяна на кост на крак с парче корал.

„Защо точно корали - ме питат всички , които за пръв път се сблъскват с проблема. Просто коралите по своя строеж приличат на гъбестата човешка кост. Вече имаме богата практика в използването им в зъбното протезиране и по-точно при присаждането на зъби", обясни Оад Шварц - директорът в научно направление за търсене на заместители на кости в болницата.

Сега на дневен ред е използването на корали в трансплантацията на човешки крайници. В Америка е разрешено да се трансплантира кост от един човек на друг. Но това крие опасност от пренасяне на болести. В Европа се присаждат кости от крава след много силното им загряване. Те обаче по-скоро приличат на керамичните и често организмът на пациента ги отхвърля. Получават се възпаления и дори натравяне. Затова беше шанс да решат да приложат нашата методика.

„Предимството на коралите е, че не пренасят болести, а човешкият организъм не ги приема като чуждо тяло. Но според спогодбата от Киото е забранено да се берат корали, а глобите са солидни. Затова ние отглеждаме в пустинята Арава корали за медицински нужди. Басейните са стерилни и приличат на лаборатория. Първата операция по присаждане на корал беше направена преди няколко месеца в болница „Ихилов" на 18-годишен младеж след отстраняване на тумор на костите. За тези месеци организмът му не е изхвърлил транспланта и даже е образувал свой калций около него. Резултатите учудиха дори и самите лекари", каза Оад Шварц.

Според него сега е важно да бъде усъвършенствана методиката за отглеждане на корали. „Докато за зъбно протезиране е важно коралът да е много нежен, малък и бързо да се усвои от организма, за крайниците трябва да е много здрав и надежден и най-важното - да не се износва бързо. Параметрите налагат и експериментиране в начина на оглеждане. Става въпрос за ново направление в селското стопанство".

Освен за присаждане на дълга кост, коралите се използват и при счупвания на ябълката на крака. Те не отменят златните или платинен пирони, но често остеопорозата или други заболявания са направили костта, на която трябва да се забие гвоздеят, слаба и ненадеждна. Тогава най-напред трансплантират корал, на който поставят гвоздея и така няма опасност организма да не го приеме .

„Човешкият организъм добре приема коралите. Мисля, че е време науката като водолаз да се гмурне в световния океан и да започне да използва неговите богатства" посочва Оад Шварц.