Жените с деца са по-продуктивни в работата си
Секция: ИКОНОМИКА
01 Юни 2019 07:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жените с деца са по-продуктивни в работата си

/КРОСС/ Наличието на две деца повишава съществено работната мотивация на жените, както установяват психолози. Работещите майки имат много по-добри резултати по кариерната стълбица, отколкото бездетните им колеги, пише Новите родители.

Прието е да се смята, че работещите майки са в постоянен стрес, не могат да се съсредоточат в изпълнението на своите задачи, защото са принудени да мислят за децата и домакинството. Следователно, работещите майки съвсем не трябва да се надяват на успешно кариерно развитие. В този момент обаче, изследване показва, че в действителност жените с две (и повече деца) са много по-продуктивни работници, отколкото бездетните им колеги.

Въпреки това авторите на изследването са съгласни с факта, че ефективността на труда на работещите майки намалява между 15% и 17%, при наличието на малки деца. В същото време, когато децата пораснат, майките им стават много по-продуктивни, а в случая на наличието на две и повече деца, тази продуктивност достига максимума.

Поръчител на изследването е, забележете, Federal Reserve Bank на Сейнт Луис, САЩ. Изследователите проучили работоспособността на 10 000 дипломирани икономисти в различни страни по света от женски пол, съпоставили показателите им с наличието или отсъствието на деца, както и количеството на децата.

Заключението е, че стремежът на жените да бъдат примерни родители и в същото време съвсем отговорно да се отнасят към работата, в значителна степен е завишен. Дори, ако работещите майки отделят по-малко време за самата работа, заради необходимостта да отглеждат децата, то останалото време изразходват с по-голяма продуктивност.