Доклад на Европейската комисия: Няма двоен стандарт в качеството на храните в страните-членки на съюза
Секция: СВЯТ
24 Юни 2019 15:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Доклад на Европейската комисия: Няма двоен стандарт в качеството на храните в страните-членки на съюза

/КРОСС/ Сдружение "Храни и напитки България" приветства публикуването на доклада на Съвместния изследователския център (JRC) към Европейската комисия върху изследването на разлики в рецептите на храните в Европейския съюз. Представените резултати от задълбоченото изследване, проведено в 19 страни членки, на 128 различни продукта, потвърждава, че няма основания за подкрепа на тезата за разлика в качеството на храните между Източна и Западна Европа.
Членовете на „Храни и напитки България" винаги са поставяли на преден план качеството на продуктите и за нас е от особено значение, че изследването потвърждава нашата позиция за това, че разликите в рецептите не са разлика в качеството, а отразяват стремежа на производителите продуктите им да отговарят по най-добрия начин на нуждите на потребителите, на обективните и легитимни пазарни фактори, като използване на местни суровини, съобразяване с местни нормативни изисквания и стратегии за намаляване на сол, захар и мазнини в продуктите, което е в интерес на обществото.
Като член на най-голямата браншова организация в Европа - FoodDrinkEurope, ние изцяло подкрепяме изразената от нея позиция и вярваме, че българското общество ще оцени нашите усилия да предлагаме на българския и всички пазари в Европейския съюз продукти с най-високо качество.
Ето официалната позиция на FoodDrinkEurope:
Европейските производители на хранителни продукти приветстват доклада на Европейската комисия по отношение на различието в рецептите на хранителните продукти в рамките на ЕС, чрез който се засилва значението на качеството на храните.
FoodDrinkEurope и AIM (Европейската бранд асоциация) приветстват публикувания днес обширен анализ на Съвместния изследователски център на Европейската комисия (JRC), който изследва 128 продукти на големи брандове и по-малки прозводители на храни и напитки в 19 държави членки на ЕС.
Докладът потвърждава, че няма основания за подкрепа на тезата за разлики в качеството на храната по оста „изток-запад".
В същото време FoodDrinkEurope и AIM подчертават, че за членовете на сдружението е от първостепенно значение спазването на високи стандарти за качество на европейската хранителна промишленост. И макар че рецептите за храни и напитки често се адаптират, за да обслужват най-добре потребителите в целия ЕС, това по никакъв начин не трябва да се представя като предлагане на продукти с по-ниско качество.
За FoodDrinkEurope, AIM и техните членове безопасността и качеството на храните и напитките остават най-важния приоритет, с който индустрията никога няма да прави компромис във всяка една страна и за всеки потребител.
Ето защо FoodDrinkEurope и AIM дават силната си подкрепа за инициативата на JRC за по-нататъшно проучване и изясняване на въпроса, свързан с предполагаемото „двойно качество" на храните. Този процес осигурява солидна основа при липсата на ясни, сравними и надеждни данни и доказателства и спомага за определяне на параметрите за промишлеността в бъдеще. Макар че винаги съществува известно ниво на субективност и определени рамки на грешка, като се има предвид естеството на това изсредване, ние считаме, че е изключително важно да се следва методологията, одобрена от ЕС.
Днешните резултати, които са част от първата фаза от проучването на JRC, не са изненада за европейската индустрия за храни и напитки, която винаги е твърдяла, че не съществува разделение на пазарите за храна на „изток" срещу „запад" в ЕС. Докладът на JRC показва, че за повечето продукти могат да съществуват разлики в състава и/или някои съставки на продуктите, но че те не са структурно свързани географски "изток-запад" и в по-голямата си част имат логично обяснение.
Обичайна практика е компаниите за храни и напитки да адаптират рецепти по редица причини, като например - спазване на националното законодателство и стандарти, наличие на местни суровини и подкрепа на локални производители, удовлетворяване на предпочитанията и очакванията на потребителите в даден регион и инвестиране в усилията за преформулиране на съставките за подобряване хранителния профил на даден продукт.
Докладът на JRC подчертава, че разликата в състава не предполага разлика в качеството.
Мела Фреуен, генерален директор на FoodDrinkEurope, коментира: „Европейските компании за храни и напитки, независимо дали са малки или големи, се гордеят, че могат да предложат богато разнообразие на стоки, които удовлетворяват предпочитанията на потребителите, като същевременно поддържат високо качество и устойчивост на своята марка във всички страни на съюза. Надяваме се, че публикуването на доклада на JRC ще увери потребителите, властите и други оргазации, че производителите на храни и напитки третират потребителите еднакво, независимо къде се намират. "
Мишел Гибънс, генерален директор на AIM: „Както става ясно от доклада, производителите на утвърдените торговски марки в Европа работят в партньорство с Европейската комисия и JRC за да бъдат взети под внимание всички факти, необходими за изясняване на тази ключова тема. Очакваме конструктивният диалог с институциите да продължи и в бъдеще, тъй като всички ние имаме обща цел - да предоставим най-доброто на потребителите и обществата в Европа."
Тъй като докладът на JRC е показал незначителни разлики в етикетирането (например различно прилагане на правилата за закръгляване на цифрите в държавите членки на ЕС), членовете на FoodDrinkEurope ще предприемат действия за уедняквяването им в страните от ЕС, където е възможно. Освен това членовете на FoodDrinkEurope с нетърпение очакват да продължат да работят с потребителите, властите и заинтересованите страни във всички държави членки с цел по-нататъшно оптимизиране на рецептите спрямо местните предпочитания и хранителни нужди.