Съветът по съдебна реформа обсъди промени в Закона за съдебната власт
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Юли 2019 19:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Съветът по съдебна реформа обсъди промени в Закона за съдебната власт

/КРОСС/ Усъвършенстване на уредбата, относно атестирането на магистрати, предвижда проектът на Закон за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, който днес бе одобрен от Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система.
Предложените изменения и допълнения от междуведомствена работна група бяха обсъдени днес на заседание на Съвета, проведено в Министерството на правосъдието.
Проектът предвижда още привеждане на уредбата на отстраняването от длъжност на съдии, прокурори и следователи в съответствие с Решение № 2 на Конституционния съд от 2019 г, както и с препоръките на Венецианската комисия в този аспект, изложени в Становище № 855/2016 от 9 октомври 2017 г. Прецизират се текстовете относно конкурсите, дисциплинарната отговорност, разглеждането на заявления срещу нарушаване правото на разглеждане и решаване на делото в разумен срок, както и тези, отнасящи се до дейността по извършването на проверки за почтеност и конфликт на интереси на магистратите, на имуществените им декларации, и за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт.
След изготвяне на оценка на въздействието, предстои законопроектът да бъде публикуван за обществено обсъждане.