Мъртва риба изплува в река Искър
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Август 2019 12:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мъртва риба изплува в река Искър

/КРОСС/ Изплува умряла риба край врачанското село Люти брод. Според местните рибата не е отровена, а е загинала от липсата на кислород във водата. Жителите на село Люти брод настояват за по-строг контрол върху работата на малките ВЕЦ-ове по Искър.

Хората от селото разбрали, че са свидетели на екологична катастрофа, когато забелязали как реката побелява от пасажите мъртва риба.

Петко, рибар: Плуваше навсякъде, по двадесет кила сомове.
Валентин Герасимов, рибар: - В Искър умряла риба, голямо нещо, като погледнах, се уплаших и се обадих на 112.

Живеещите край реката веднага сигнализирали до Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, до Басейнова дирекция и екоинспекцията във Враца.

Иван Коцев, с. Люти брод: Най-интересното беше, че всички не знаеха какво се случва и за първи път научаваха за този проблем. От Басейнова дирекция не желаеха да говорят и казаха, че им е абсолютно забранено да обсъждат този въпрос.

Според местните рибата не е отровена, а е загинала от липсата на кислород във водата.

Петко, рибар: Пускат ВЕЦ-а, езерото му се източва и гребат тинята, от тинята хрилете на рибата се задръстват и затова умира.

Жителите на село Люти брод настояват за по-строг контрол върху работата на малките ВЕЦ-ове по Искър, за да се предотвратят в бъдеще подобни екологични бедствия.