Започна размяната на затворници между Москва и Киев
Секция: Русия
07 Септември 2019 13:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започна размяната на затворници между Москва и Киев

/КРОСС/ Дългоочакваната размяна на затворници между Москва и Киев е започнала, съобщи руската държавна телевизия, като излъчи кадри на автобуси, напускащи затвора Лефтерово край Москва.

„Автобусите тръгнаха от затвора Лефтерово в рамките на подготовката за размяна на затворници“, съобщи канал Россия 24. Кореспондент на АФП съобщи, че е видял два автобуса със затъмнени стъкла да излизат от затвора с най-висока сигурност, съпроводени от полицейски конвой.

В четвъртък руският президент Владимир Путин за първи път съобщи, че „мащабната“ размяна на затворници с Украйна е финализирана. Руският лидер поясни, че размяната ще „бъде голяма стъпка към нормализиране на отношенията“ след като комикът Владимир Зеленски спечели президентските избори в Киев през май.

Руската страна е била затруднена да се споразумее за имената на затворниците, които Украйна е предложила за размяна, допълни Путин.

Миналата седмица няколко медии съобщиха, че размяната на затворници между двете държави е неизбежна и няколко украински затворници вече са били преместени в Москва от местата, където досега са излежавали присъдите си. До момента обаче не е ясно кой точно ще бъде освободен, тъй като Русия не е оповестила официално имената им.

43-годишният филмов режисьор и активист Олег Сенцов е най-известният украински политически затворник. Той беше арестуван през 2014-та година и осъден на 20 години затвор в руска арктическа наказателна колония за „планиране на терористични атаки“ в анексирания от Москва Крим.

Сред другите затворници, които могат да бъдат разменени са 24-мата украински моряци, заловени миналата година. Русия ги държи откакто арестува корабите им край бреговете на Крим през ноември 2018 година, при най-опасния директен сблъсък между Русия и Украйна от години.

13 000 души са загинали в конфликта в Украйна с подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна, който започна малко след като Москва анексира Крим през 2014 година, пише АФП.