Китай критикува ЕС за присъдената награда "Сахаров" на уйгурски интелектуалец
Секция: СВЯТ
25 Октомври 2019 15:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Китай критикува ЕС за присъдената награда "Сахаров" на уйгурски интелектуалец

/КРОСС/ Пекин реагира остро на присъдената от Европейския парламент награда "Сахаров" за човешки права на уйгурския интелектуалец Илхам Тохти, който е осъден на доживотен затвор в Китай за сепаратизъм, предаде "Франс прес".

"Надявам се, че Европа ще може да уважава вътрешните работи и съдебната независимост на Китай и ще избягва да отдава заслуги на един терорист", заяви говорител на китайското външно министерство.

Бившият професор по икономика в пекински университет бе осъден през 2014 г. от китайското правосъдие за "сепаратизъм" в рамките на един процес, на който реагираха негативно част от чуждестранните правителства и правозащитни организации.

В началото на месеца Китай сериозно разкритикува кандидатурата на Тохти и обвини Европарламента, че подкрепя тероризма.

В съобщение на ЕП се посочва: "Илхам Тохти е поддръжник на диалога и се застъпва за прилагането на законодателството в Китай за регионална автономия. През 2014 г. е осъден на доживотен затвор по обвинения за сепаратизъм. Въпреки това той продължава да отстоява умерената си позиция. От 2017 г. над 1 млн. души от уйгурското малцинство са задържани в лагери."

Наградата "Сахаров" за свобода на мисълта се присъжда на личности, дали изключителен принос в борбата за правата на човека в целия свят, като насочва вниманието върху нарушенията на правата на човека и подкрепя лауреатите и тяхната кауза.

Миналата година неин носител бе осъденият в Русия за подготвяне на терористични актове в Крим режисьор Олег Сенцов.