Болничните са нараснали от 8 на 18 дни на човек
Секция: ИКОНОМИКА
22 Декември 2019 11:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Болничните са нараснали от 8 на 18 дни на човек

/КРОСС/ "Ръстът на БВП тази година достигна 3.7%, безработицата в момента е рекордно ниска от 10 г. насам. Около 180 000 са безработни в цялата страна между 16 и 64 години, а 280 000 са започнали работа".

Това каза председателят на Българска стопанска камара Радосвет Радев пред БНТ.

Той коментира бизнес средата като устойчива и даде пример с факта, че преди 2-3 седмици България е получила увеличение на кредитния си рейтинг от две авторитетни агенции.

"Тези данни се интерпретират по различни начини - едни казват, че сме в застой, други, че е плахо развитие", коментира Радев.

Той добави, че България, бивайки във валутен борд, няма големи възможности да изрежисира "бумова икономика".

Радосвет Радев коментира и вноса на работници у нас: "Пазарът на труда в момента е всеяден и в много бизнеси се появяват чуждестранни работници, взема се всичко де що мърда".

Специалистът смята, че "работодателите са сатанизирани, заедно с парламента".

"Българският предприемач е лимитран и в този пазар на труда, в който пазарът е еднакъв и българската конкурентоспособност се свежда до цената на енергията и заплатите. Наистина има лимити, в които може да се спрем", обясни той.

Радев коментира и проблема с болничните. Той представи данни, според които през 2017 г. са се паднали на един работещ по 8 дни болнични, през 2018 г. са се падали по 18 дни болнични.

Това означава, че работодатели и НОИ са платили половин милиард болнични, а 180 млн.лв. е делът на работодателите.

"Прогнозата за тази година е драматична - очаква се да има 17 млн. човекодни отсъствали от работа. Нищо не се е случило в България през тези години, за да се удвоят болничните", анализира шефът на БСК.

Реформи идната година по-скоро няма да има заради очакваното влизане в чакалнята на еврозоната, каза още Радосвет Радев.