"Автомагистрали" ЕАД посреща 2020 г. с увеличен персонал и модерна строителна техника
Секция: ИКОНОМИКА
30 Декември 2019 11:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Автомагистрали" ЕАД посреща 2020 г. с увеличен персонал и модерна строителна техника

/КРОСС/ Държавната фирма „Автомагистрали" посреща 2020 г. с двойно по-голям персонал и обновен машинен парк. През 2019 г. в дружеството бяха назначени 201 строителни инженери, проектанти, геодезисти, шофьори на тежкотоварни автомобили и машинисти, обикновени строителни работници, както и счетоводители и технически ръководители.

Желаещите да работят са много, защото възнагражденията са над средните за сектора. Хората се осигуряват на пълния размер на работната си заплата и най-важното, получават парите си винаги навреме, коментира изпълнителният директор Стоян Беличев.

През 2019 г. „Автомагистрали" увеличи значително строителните и транспортните машини, с които оперира. Беше купен 40-тонен булдозер, последна дума на техниката. С високи характеристики са челните товарачи, без които строителството е немислимо. Важна придобивка са и 43 нови товарни автомобила. Много машини се взимат на лизинг, а други са под наем.

Компанията вече разполага и с модерна апаратура, която поставена върху дрон, може да прави геодезическо заснемане от въздуха. Това позволява не само изключително прецизно отчитане на свършената работа и използваните материали, но пести време и средства. Ако геодезическото заснемане трябва да се прави на терен, ще е необходим екип от 12-15 геодезиста, а за участък от 10 км ще им бъдат нужни 10 месеца. Безценен е и крамерът - машина, с която се извършват ремонти, поддръжка и изграждане на виадукти и мостови съоръжения.

Придобиването на нова техника и увеличаването на персонала ще продължи и през 2020 г., тъй като дейностите на дружеството се разширяват. В момента се извършва преструктуриране на компанията. Едно от направленията й ще е свързано с текущите ремонти и поддръжка на магистралите, второто - с изграждане на новите участъци на „Хемус", и третото - с укрепване на свлачища, срутища и пропадания по републиканската пътна мрежа.

Предстои ни много работа, което изисква перфектна организация, коментира Стоян Беличев. По празничните дни например около 300 хил. автомобила напускат София и ние трябва да осигурим тяхното безпроблемно и безопасно движение по „Хемус", „Тракия" и „Струма". Наша грижа е те да бъдат обработени при зимни условия, да има навсякъде нужната сигнализация, светлинни табла и маркировка, допълва Беличев.

Паралелно се работи по изпълнението на топ приоритета на правителството - новите участъци на „Хемус". През т.г. започна строителството на 134 км от магистралата, за които бяха осигурени от правителството 1,35 млрд. лв. В момента се извършват изкопи, насипи, водостоци и селскостопански подлези в участък 1 - между 94-ти и 96-ти км. Поетапно ще се издават строителни разрешителни и за останалите отсечки от трасето. В най-напреднал етап от провеждането и приключване на необходимите процедури са участъците от п. в. „Боаза" до пътен възел „Дерманци", включително, и от пътен възел „Каленик" до пътен възел „Плевен". За трите участъка - от края на п. в. „Плевен" до път 1-5 Русе - Велико Търново изпълнителят изготвя техническите проекти, които трябва да се представят по график в АПИ за преглед и одобрение. Провеждат се и процедурите по актуализация и одобрение на ПУП - Парцеларен план, по който ще се извършва отчуждаването на терените. Очаква се разрешението за строеж на трите участъка или на части от тях да се издаде в средата на 2020 г.

Всички искаме нещата да се случват по-бързо, но има процедури, които няма как да бъдат прескочени. Най-дълъг е процесът по отчуждение на терените за новите трасета. След това се извършва техническо проектиране и получаване на строителни разрешения. Всичко отнема време и колкото и да ни се иска, няма как процесът да се съкрати, обясняват експертите.

Не по-малко сложни са ремонтите по горното и долното строене на виадуктите и мостовите съоръжения на „Хемус" и „Тракия". През 2019 г. са ремонтирани 10 големи съоръжения на автомагистралите „Тракия и „Хемус". Това са 5 виадукта на АМ „Тракия", 4 виадукта на АМ „Хемус" и тръбата за София на тунел „Витиня". Стойността на вложените средства от републиканския бюджет е близо 65,3 млн. лв. Агенция „Пътна инфраструктура" планира за 2020 г. да възложи ремонтни дейности на пет виадукта на АМ „Хемус" и на пет виадукта на АМ „Тракия".