Как да различим коронавируса от грипа?
Секция: Здраве
05 Март 2020 10:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Как да различим коронавируса от грипа?

/КРОСС/ Коронавирусът атакува дълбоко белодробната тъкан. Първите симптоми са кашлица и повишена температура. Заразените хора имат усещане, че не им достига въздух. Коронавирусът атакува алвеолите и нарушава газообмена. Затова пациентите се лекуват чрез подаване на кислород. Няма обаче веднага да ви втресе и да вдигнете много висока температура, както при грип. При новия китайски вирус няма хрема и болка в мускулите. Така д-р Гергана Николова, член на УС на БЛС, обясни кои са основните разлики между грипа и коронавируса. Тя поясни и какъв е инкубационният период при двете заболявания. Ако сме имали контакт с болен от грип, до ден-два и ние ще се почувстваме зле. Докато при коронавируса имаме 6,12 или 14 дни до първия симптом, каза още Николова в студиото на Нова телевизия „Здравей, България". У нас има от всичко - грип тип „А", грип тип „Б", съмнения за коронавирус, парагрипни състояния. Грип „Б" е по-устойчив и стандартните противогрипни лекарства невинаги действат. Това е сравнително нов щам и нямаме добра защита. Често се случват усложнения, каза Гергана Николова.

Лекарката коментира и помага ли обявяването на епидемия за намаляване на разпространението на грипа. Затваряме училища, но детските градини и яслите работят. Освен това, когато не са на училище, децата се събират навън. Така няма голяма ползва от грипната ваканция, каза д-р Николова.

В петък противоепидемичният щаб в Бургас ще анализира данните от седмицата, за да се прецени дали грипната епидемия там ще бъде отменена.

Пикът на грипа беше в края на миналата седмица. Имахме доста голям брой хора с остри респираторни заболявания. Обикновено благодарение на грипната ваканция ситуацията се подобрява. В аптечната мрежа обаче мече почти са изчезнали противогрипните препарати, заяви д-р Анна Стаматова.