Държавата ще плаща 60% от заплатите на служителите на затруднените компании
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Март 2020 16:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Държавата ще плаща 60% от заплатите на служителите на затруднените компании

Такова финансиране фирмите ще получават в продължение на три месеца

/КРОСС/ Държавата ще осигури 60% от заплатите на служителите на компании, чиято дейност е пряко засегната от мерките срещу разпространението на коронавируса. Такова финансиране ще се получава в продължение на три месеца. Работодателите ще трябва да осигурят останалите 40% от възнагражденията на персонала. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов на брифинг в Министерския съвет след среща с работодатели

Владислав Горанов заяви, че са получили добри предложения и смислени оценки, както от страна на работодателите, така и от страна на национално представените организации на работниците и служителите.

Двата механизма са свързани със заетостта и осигуряване на буфери по отношение на търговските фирми, които са с кредити и имат притеснения по тяхното обслужване.

Основната мярка е в подкрепа за запазване на заетост във фирмите, които изпитват ограниченията на своята дейност заради мерките на правителството.

Цялата стопанска дейност - строителство, услуги и банкова дейност може да се провежда.

Основното ограничение е струпване на много хора на едно място.

Това което е забранено са ресторанти, увеселителни заведения, места, където се струпват много хора.

Ще се предложат изменения в Кодекса на социално осигуряване и ще се изгради механизъм, при който юридически лица са изправени пред избора да освободят свои служители, да могат да се възползват от подкрепа от страна на държавата в размер на 60% от възнагражденията, които са плащали сега.

Това ще става чрез кандидатстване пред службите по заетостта с подаване на информация за броя и лицата, за които искат тази подкрепа.