КНСБ: 91 средни и големи предприятия от 114 са засегнати от кризата
Секция: ИКОНОМИКА
24 Април 2020 14:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
КНСБ: 91 средни и големи предприятия от 114 са засегнати от кризата

/КРОСС/ По данни на КНСБ 91 средни и големи предприятия са засегнати до този момент от кризата. В тях са заети над 47 300 служители.

Това показва проучване на КНСБ към 24 април чрез регионалните стуктури на КНСБ в цялата страна за социалното напрежение във фирмите и учреждения за ефектите от пандемията с COVID-19. Общо наблюдаваните предприятия са 114. Това съобщават от пресцентъра на КНСБ.

В 78% от фирмите с регистрирано социално напрежение работните са в платен отпуск, в 26 на сто - в неплатен, а в 13 процента от предприятията се наблюдават или предстоят съкращения.

Най-много засегнати работещи са в градовете Казанлък, Благоевград, Добрич, Стара Загора, Димитровград, Враца, Сливен, Габрово, Разлог, Банско, следван от Бургас, Варна и Хасково.

Експертите на КНСБ са проследили детайлно ситуацията в 68 фирми, организации и бюджетни институции с изградени синдикални структури.

При 4 от тях, или 6 на сто, се наблюдава преминаване на четиричасов работен ден. Една от наблюдаваните фирми е предприела действия за преминаване на 6-часов работен ден. Десет фирми, или 15 на сто от общия им брой, кандидатстват за мярката 60/40. 10% или седем от фирмите, са в разпуснали работниците си в изцяло или частично неплатен отпуск.

Две фирми освобождават служителите си поради настъпила пенсионна възраст или не подновяват изтичащи срочни договори. 

Най-голям е броят на фирмите са тези, пускащи служителите си в в платен годишен отпуск изцяло или по график - 51 фирми или 76 на сто от наблюдаваните фирми са прибегнали към тази мярка. В 4 (6 на сто) от предприятията са предприети действия за съкращаване на персонала.

Наблюдават се 2 предприятия, които ще се възползват от чл. 267 а от КТ. Общият брой на процентите надвишава 100, тъй като една и съща фирма предприема повече от една мярка.