Белгия отваря музеите си с нов модел за посещения
Секция: КУЛТУРА
01 Май 2020 19:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Белгия отваря музеите си с нов модел за посещения

/КРОСС/ Белгия се нареди сред малкото европейски държави, които се канят да отворят музеите си заедно с връщането на нормалния начин на живот. Музеите в Брюксел ще заработят на 19 май при строги мерки за сигурност, за да се ограничи разпространението на коронавирус, пише „Арт Нюзпейпър".

Културните институции в Европа първи бяха затворени след обявяването на пандемията. Докато на Стария континент страните се готвят за бавно отпускане на мерките, културата остава под ключ, с редки изключения (Италия планира отваряне на музеите си на 18 май).
Мерките в Кралските музеи на изящните изкуства на Белгия поставят прецедент, който вероятно ще бъде последван и от културните институции на други държави. Сред тях са организиране на еднопосочно движение в сградите и почасов пропускателен режим на входа, който да гарантира нисък брой посетители по едно и също време. За да се избегне риска от заразяване, се въвеждат аудио турове. В зависимост от размера на залите в музеите, повече или по-малко хора ще бъдат допускани едновременно. Допустимият брой посетители ще бъде посочен на входа на всяка зала.

Популярни британски историци на изкуството разпространиха мерките с коментар, че може да се сторят интересни и на местното правителство.

Междувременно препоръка за отварящите музеи предложиха и от международната организация на музеите Cimam - те съветват на входа на сградите да се мери температурата на всеки посетител, да се следи за хора, които не изглеждат в добро здравословно състояние. Препоръчва се още носенето на маски за персонала и за посетителите, както и временна забрана на музейните обиколки с гидове. Сред предложените варианти за ограничение на коронавирус са и отпадането на програми и събития за възрастни граждани и други уязвими групи и измерването на температурата на персонала по два пъти на ден - при встъпване на смяна и в 14 ч., като резултатите трябва да бъдат записвани.

Потвърдените случаи на инфектирани с коронавирус в Белгия са 48 519, починали са 7594 души.