Covid-19 измества фокуса от другите проблеми пред бъдещето
Секция: Здраве
02 Май 2020 16:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Covid-19 измества фокуса от другите проблеми пред бъдещето

/КРОСС/ Белодробните, сърдечносъдовите и неврологичните заболявания, следвани от рак и диабет, са петте големи групи хронични болести, които ежедневно взимат жертви у нас. Това сочат данни на Световната здравна организация.

Ето защо здравни експерти и природозащитници се обедняват около позицията, че докато се справяме с последиците от новия коронавирус, не бива да подценяваме останалите проблеми, застрашаващи бъдещето ни

Такава е например заплахата от атмосферното замърсяване, което има конкретни екологични, социални и политически измерения. Становищата бяха изразени в рамките на публична онлайн дискусия, организирана от Лабораторията за анализ и политика на въздуха към Нов български университет.

В страните с висока концентрация на атмосферно замърсяване се констатира по-висока смъртност от новия коронавирус, показват данни от чуждестранни проучвания в областта на общественото здраве. Причината – хроничните заболявания на дихателната система повишават риска при заразяване. Изследванията връщат дискусията за вредата от фините прахови частици.

Пулмологът доктор Александър Симидчиев:

„Където стана най-големият проблем с коронавирозата, беше Северна Италия, най-замърсеното място. Индустриалният им капитал не искаше да се въведат мерки, за да не им пострада производството още януари и февруари, в резултат на което много закъсня и видяхме какво стана след това“.

Надеждата, че епидемията ще бъде овладяна, не бива да ни успокоява, защото при наличието на атмосферно замърсяване човешкото здраве е постоянно изложено на риск.

За сериозността на проблема говори и Георги Стефанов от българския офис на Световния фонд за дивата природа:

„Всеки ден от замърсяването на въздуха 4-5 души намират преждевременно смъртта си. Имаме глобална пандемия, свързана с изгарянето и ползването на въглищата, с климатичната криза и с честотата на атмосферното замърсяване“.

В столицата местната власт и представителите на научните среди се разминават в твърденията за произхода на най-сериозния замърсител на въздуха у нас, каквито са фините прахови частици. И докато официалната статистика на Общината сочи, че 57 процента от замърсяването се дължи на транспорта, а едва 35 процента са генерирани от битовото отопление, то д-р Атанас Терзийски, съосновател на отворената мрежа за наблюдение на околната среда,има различна интерпретация:

„Трафикът не се променя зиме и лете, основният фактор за замърсяването не е транспортът. Произходът на ФПЧ е отоплението от печките на хората“.

Икономическият живот спря на много места в Европа и по света, което доведе до подобряване на качеството на атмосферния въздух, но не бива да се забравя, че у нас това съвпадна и с излизането от есенно-зимния отоплителен сезон. Радостната статистика обаче не засяга климатичните промени, алармира Георги Стефанов:

„Макар и заключени вкъщи и непътуващи, продължаваме да консумираме енергия. Климатичните промени представляват глобален риск и за икономиката, и за природата. Ако допуснем унищожаване на баланса между екосистемите и нуждите на човека, няма да има сила, която да ни позволи да се възстановим. Това е разликата между една пандемия и климатичната криза. Последните дни изтичат“.

Екологът изтъква необходимостта от трансформация на икономиката и общественото поведение

Експертите отбелязват, че епидемията от Covid-19 ще отшуми, но страната ни трябва да бъде подготвена за други предстоящи здравни заплахи. Д-р Александър Симидчиев:

„Имаме проблеми, не по-малко тежки от коронавируса. В България ще се увеличава маларията, денгата, това са тежки инфекциозни заболявания. Те ще се променят и ще станат чести заради температурните разлики, които са с 1-2 градуса нагоре, но са достатъчно, за да живеят комарите на тази територия“.

 

*Източник: https://bnr.bg