Промяна: 9% ДДС временно за заведенията от тази година, за книгите - постоянно
Секция: ПОЛИТИКА
12 Май 2020 16:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Промяна: 9% ДДС временно за заведенията от тази година, за книгите - постоянно

/КРОСС/ Правителството ще предложи 9% ставка на ДДС за ресторантите и хотелите, която да важи от това лято до края на 2021 година. Това заяви в парламента премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят дойде изненадващо в Народното събрание, след като проведе среща с представители на парламентарната група на ГЕРБ и с коалиционните партньори НФСБ и ВМРО. Това, което са се разбрали, е:

9 на сто да бъде ставката на ДДС за хотели и ресторанти, която обаче да не важи от началото на 2021-ва, а да започне да действа още тази година.

Тя ще е временна мярка и ще е със срок до края на на 2021 година.

Това обяви на брифинг в парламента премиерът Борисов, като уточни, че министърът на финансите Владислав Горанов е бил категорично против диференцирани ставки за ДДС. Изчислено е, че това ще е загуба в приходната част в размер на 150 милиона лева.

Премиерът Борисов обяви още, че се предлага 9% ДДС и за книгите, като това ще е постоянна ставка.

Друго опевестено предложение е за 30% дотация на седалка в чартърен самолет, а не ваучер за полет. Това са се разбрали коалиционните партньори ГЕРБ и „Обединени патриоти“

И още: ваучерите за почивка ще се отпускат само за вътрешен туризъм за хората от първа линия  - това са полицаите и медицинския персонал. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обясни, че първо ще се попълват различни държавни бази, а след като се запълни този капацитет, ще започват да се попълват хотели и други места за настаняване.

Въвеждането на диференцирана ставка от 9% за заведенията за хранене  и развлекателния сектор в туризма беше обявено още тази сутрин след среща на премиера с представители на ресторантьорския бранш, но мярката беше предвидена да влезе в сила от 1 януари догодина, като част от бюджета за за 2021-ва. Борисов посочи, че може диференцираната ставка за ресторантите да остане трайно.