Русия частично отваря границите, падат ограничителните мерки в Москва
Секция: Русия
09 Юни 2020 07:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия частично отваря границите, падат ограничителните мерки в Москва

/КРОСС/ Руските власти обявиха частично отваряне на границите на страната, които бяха блокирани заради коронавирусната пандемия на 30 март, и предстоящо до края на този месец пълно отпадане на противоепидемичните ограничения в Москва.

Премиерът Михаил Мишустин обясни, че в Русия засега ще бъдат допускани само чуждестранни граждани, които се нуждаят от лечение там, както и такива, които имат роднини и попечители, за които трябва да се грижат. Руснаци ще могат да напускат страната си с цел грижа за близки, за лечение, работа или обучение.

Същевременно кметът на Москва Сергей Собянин обяви постепенна отмяна на повечето ограничителни мерки в столицата.

„Фактически Москва се връща към обичайния си ритъм на живот. Всички основни ограничения, при условие на запазване на епидемичната безопасност и с оглед на санитарните мерки, ще бъдат отменени през юни", каза той.

От утре отпада режимът на самоизолация за всички, включително за възрастните хора с хронични заболявания. Премахват се и електронните пропуски за пътуване с личен и обществен транспорт. До края на месеца ще отворят врати ресторантите, стоматологичните кабинети, музеите, библиотеките, басейните и фитнес-клубовете.

Премиерът Михаил Мишустин освен това разпореди на санитарните и на авиационните власти да разработят планове за възобновяване на спрените през март международните полети. Според публикации в руската преса това ще стане на 15 юли. Водят се преговори с няколко европейски страни, Китай и Турция.

От началото на пандемията в Москва са регистрирани 197 000 случаи на зараза. Темпът на увеличение към момента е с 2000 на дневно.

В цяла Русия за последното денонощие са регистрирани малко под 9000 новозаразени. Общият брой в страната е 476 000. Смъртните случаи са 5971.