Къщите за гости в България са най-евтини в Европа
Секция: Туризъм
14 Юни 2020 14:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Къщите за гости в България са най-евтини в Европа

/КРОСС/ Най-ниските цени на къщи за гости и частни квартири са в България. Това показва анализ от Германия, в който е направено сравнение на цените между 27 курортни дестинации в Европа.

Данните са от края на май и началото на юни, а проучването е на база цени предложени в 280 000 оферти на Стария континент. Средната нощувка в България излиза на цена 58 евро, а в Чехия например е 87. Във Франция и Португалия надхвърля 200 евро.

Мария Юрганчева от село Баня развива семеен бизнес с малък хотел за гости. Споделя, че развитието на туризма на фона на пандемията, очертава сериозна промяна в поведението на клиентите.

Мария Юрганчева: Аз мисля, че точно това ще бъде хита това лято, не за друго, а защото къщите за гости са малко по затворен кръг и идват обикновено приятели, хора, които живеят заедно.

Бизнесът с къщи за гости е далеч по-гъвкав, отколкото големите хотели, където е необходим по- голям персонал, което пък се отразява на крайната цена.

Георги Гърбев: Хората предпочитат къщите, защото всичко е на едно мястоу няма много движение от стаята слизат в механата.

Мария Юрганчева: И в тази криза и в тази пандемия хората имат по-малки доходи, а при нас цените са по -нормални.

Заради страха от зарази, хората вероятно ще избегнат почивка в големите хотели, където има струпване на много хора. Към този момент обаче резервации за почивки в района на Банско, Добринище и Баня не липсват.

Малин Бистрин: Имаме запитвания и за конферентен туризъм, сега работим буквално само уикенда, но пък вижте и времето е лошо. Има си своите фактори, но ние сме оптимисти.

Фактор в избора на туристическа дестинация на фона на кризата с COVID19 ще бъде и наличието на екстри, като басейн, сауна, джакузи и дори самостоятелно приготвяне на храна.