Множество населени места бедстват след бурите през нощта
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Юни 2020 08:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Множество населени места бедстват след бурите през нощта

/КРОСС/ Очаква се дъждовете да продължат до края на месеца, за днешния ден отново е обявен жълт код за интензивни валежи.

Кметовете на населените места са в готовност да помогнат на жителите, очакват се и доброволци от съседните общини, които да помогнат за разчистването на калните улици.

На места са се образували и свлачища. Към момента не се съобщава за пострадали хора. Има множество щети по автомобили, останали под вода, и по къщи.

В град Гоце Делчев дъждът причини също много щети по къщи, улици и коли, а вследствие на пороите четири малки щъркелчета, настанени върху единствената изкуствена подпора в града, загинаха.

И днес комисия продължава да описва щетите от бурята в Свищов. Най-тежко засегнати остават селата Ореш, Драгомирово и Козловец. Очаква се до дни комисията да излезе с оценка на щетите от пороя, а най-засегнатите хора да бъдат подпомогнати с еднократна помощ.

В Пазарджик общината търси варианти за подпомагане на едно от най-големите читалища в града – „Христо Ботев“, ремонтирано само преди 5 години. То пострада при обилните валежи от последните дни, които в града не спират от 11 юни насам. Тогава помещенията плувнали в 10 см вода, като са нанесени непоправими щети на стаите, в които са школите по пиано, цигулка, китара, балет.

Тежка остава ситуацията и в софийското село Казичене, където бурата вчера наводни над 30 къщи, а градушката унищожи насажденията по дворовете на хората. В селото проливният дъжд продължи около 45 минути, но на повечето места водата е достигнала до 50 сантиметра.

Жълт код за силни дъждове и гръмотевични бури е в сила и днес.

 

*Снимка: БГНЕС