Борисов: Правова държава не се постига с грубо нарушаване на обществения ред
Секция: ПОЛИТИКА
23 Август 2020 12:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борисов: Правова държава не се постига с грубо нарушаване на обществения ред

/КРОСС/ "Тоталитарните режими прекършиха милиони човешки съдби. Насилието и жестокостта, с които бяха потъпквани основни свободи, нямат място в днешния свят!". Това написа премиерът Бойко Борисов в профила си във Фейсбук по повод днешния ден, в който Европа отдава почит на жертвите на национал-социалистическия, комунистическия и други тоталитарни режими.

"Няма място и за националсоциализъм и комунизъм. Убеден съм, че няма място и за реваншизъм и разделение. Вдигнатите юмруци и умишленото подклаждане на напрежение между гражданите не са символ на демокрацията. Правова държава не се постига с грубо нарушаване на правовия ред, както се внушава днес. Историята трябва да се помни, за да се взимат правилните решения дори когато са трудни за взимане. Вярвам, че ред, развитие и разбирателство се постигат с диалог, а не с юмрук! Затова нека ги отстояваме с дела.

Поклон пред паметта на жертвите на тоталитарните режими!", пише още премиерът.

БГНЕС припомня, че на 23 август Европа отдава почит на жертвите на национал-социалистическия, комунистическия и други тоталитарни режими. На този ден преди 81 години Германия и СССР сключват договор за ненападение, известен като Пакта Молотов-Рибентроп. Към договора е приет и секретен протокол, в който са определени „сфери на влияние" и окупационни зони. На практика пактът между Хитлер и Сталин подготвя Втората световна война.

За първи път Ден на жертвите на сталинизма и нацизма да се чества на 23 август е предложено през юни 2008 г. на конференцията „Европейската съвест и комунизмът" в Прага. На форума се приема т. нар. Пражка декларация. В декларацията се предлага 23 август - деня на подписването на съглашението между Хитлер и Сталин да е ден за възпоменание на жертвите на нацистките и комунистическите тоталитарни режими.

През септември 2008 г. Европейският парламент прие декларация с предложение за обявяването на 23 август за Европейски ден за възпоминание на жертвите на престъпленията на сталинизма и нацизма.

В декларацията се посочва, че Пактът Молотов-Рибентроп, сключен на 23 август 1939 г. между Съветския съюз и Германия, е разделил Европа на две сфери на влияние чрез своите секретни допълнителни протоколи.

На 18 септември 2008 г. 40-то Народно събрание прие решение в подкрепа на Пражката декларация за европейската съвест и комунизма от 3 юни 2008 г. и необходимостта истината за престъпленията на комунистическите режими да стане достояние на обществото