Огнян Минчев: И премиерът, и президентът са в криза
Секция: ПОЛИТИКА
24 Август 2020 15:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Огнян Минчев: И премиерът, и президентът са в криза

/КРОСС/ "Ако премиерът Бойко Борисов е в криза и хвърля на масата абсурдни предложения за Велико народно събрание и нова Конституция, неговият опонент - в лицето на президента Румен Радев - също е в криза, тъй като той е енигма - не споменава нищо за това кой е, каква позиция има и каква политика смята да води", коментира пред БНР политологът доц. Огнян Минчев.

"Призивът на Радев да се саморазпусне парламентът би имал някаква легитимност, ако той излезе и заедно с този призив каже не само, че е готов да предложи служебно правителство, но и да каже, че има политическа позиция, която включва това, това и това. Да каже: "Смятам да предложа такъв екип, такъв премиер, такива акценти". Ние нищо не знаем за президента Радев и политическите му позиции, освен поредица от слухове за афинитета му към Кремъл и към някои неприемливи акции на Кремъл - като анексията на Крим". Според него липсата на откритост задълбочава кризата.

В предаването "12+4" политологът изрази любопитство дали в началото на септември ще има нова енергия на протестите срещу правителството и главния прокурор:

"Дали биха могли да оцелеят и да бъдат прехвърлени и върху сфери, в които сега няма протести - като социалната сфера. Това е нещото, което би могло да осигури по-мащабен успех на тези протести, но дали ще се случи това, не се наемам да твърдя". По думите му 2-ри септември - първият работен ден на парламента - ще бъде важна дата.

"Обявеният конституционен проект като качество е изключително неадекватен. Фактът, че в условие на обществена криза и обществено разделение се предлага нова Конституция и се прави предложение за Велико народно събрание, е опасен, защото ще има по-нататъшно антагонизиране и развитие на политическата криза в страната".

Според политолога България няма нужда от подобна нова Конституция:

"Последното нещо, от което страната има нужда сега, са ВНС и нова Конституция", категоричен беше той.

Минчев прогнозира, че няма да бъде трудно да се съберат 120 подписа на народни представители, за да стартира поцедурата, свързана с обсъждането на предложението за нова Конституция и на ВНС.