Новата пленарна зала готова да посрещне депутатите
Секция: ПОЛИТИКА
01 Септември 2020 11:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Новата пленарна зала готова да посрещне депутатите

/КРОСС/ Новата пленарна зала в бившия Партиен дом е готова да посрещне депутатите в първия им работен ден от новия политически сезон.

Ремонтът на залата е струвал на данъкоплатеца 18 млн. лева, но в тази цена са включени само строително-монтажните работи. В нея не са включени допълнителното оборудване, озвучаване, осветление, видеонаблюдението и новата система за гласуване.

„Това е само цената на чистото строителство“, уточни Николай Бациев от Дирекция „Управление на собствеността“.

За стъкления покрив пък са отделени почти 1 млн. лева. „Бяха направени допълнителни подобрения и промени по време на строителството, за да се ограничи пряката слънчева светлина. Направиха се допълнителни затъмнения – фолио, което се вгради между стъклопакетите. То пречи на аномалиите, които се причиняват от рязкото изгряване на слънцето, облаци и засенчване“, обясни той.

Новата система за гласуване все още не е доставена, а за да стартира работа законодателният орган, в залата е пренесената системата от старата сграда. „В момента има поръчка, разглежда се от комисия, която е назначена по надлежния ред. В момента, в който имаме избран изпълнител, ще разберете“, уточни Бациев. В нея ще има опция и за изказване от място, но на този етап такива ще се правят само от трибуната. Срокът на доставка е 3 месеца от момента за избиране на изпълнител. Вероятно това ще стане след Нова година.

Ръководството на парламента ще стои в Президиум със седем работни места, а от двете му страни са разположени местата на президента и вицепрезидента, както и на патриарха.

В залата има 270 работни места, разположени на 12 реда. В случай на свикване на Велико Народно събрание обаче столовете могат да се демонтират, а на тяхно място да се поберат нови 400.

В първия работен ден депутатите ги очаква и кетъринг, тъй като ремонтът на новия бюфет все още не е приключил.