Армен Назарян: Радвам се, че успяхме да направим нещо за спорта
Секция: СПОРТ
30 Септември 2020 12:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Армен Назарян: Радвам се, че успяхме да направим нещо за спорта

/КРОСС/ „Много се радвам, че все пак успяхме нещо за спорта да направим. В спомените остава само олимпийският златен медал, че си стъпил на най-горното стъпало и няма по-голям от теб", сподели в интервю за БГНЕС двукратният олимпийски шампион в класическата борба Армен Назарян.

Назарян печели първата си олимпийска титла за Армения на Игрите в Атланта през 1996 година, а четири години по-късно носи златно отличие и на България на Олимпиадата в Сидни. През 2004 година той стига и до бронзов медал в Атина, а в Пекин през 2008 година завършва пети. „Гордея се, много хубави спомени имам от тези Олимпиади, и 20-годишната, и 16-годишната, когато спечелих бронзов медал от Атина, помните и Сидни. Хубаво събитие, че има и книги, има и история, като гледам със сълзи си спомням за тези срещи. Как сме тръгнали да вдигаме българското знаме и да се чуе българският химн. Много се радвам, че все пак успяхме нещо за спорта да направим, и за арменци, и за българи, да се радват в цял свят", коментира Назарян на представянето на книгата „България на Олимп", която събира на едно място историята на всички български олимпийски медалисти.

Назарян е и последният български олимпийски шампион в борбата, един от традиционно най-силните родни спортове. „Спомням си трудните моменти, свалянето на килограми, контузии, с пукнати ребра съм се борил, но това всичко се забравя, когато излезеш на тепиха, забравяш всичко. В спомените остава само олимпийският златен медал, че си стъпил на най-горното стъпало и няма по-голям от теб. Така се чувстваш и така се гордееш, дай Боже, след 20 години да има нов олимпийски шампион в борбата".

Според него е възможно край на 20-годишното чакане за титла в борбата да бъде сложен на Игрите в Токио следващото лято. „Възможно е, защото идват нови поколения, тренират, малко време им трябва и малко повече опит, за да влизат в битката на европейски, световни и Олимпийски игри, да се участва на квалификации и да се вземат квоти. Най-важното е да вярват в силите си".

Назарян разкри, че синът му Едмонд, който в началото на тази година стана европейски шампион за мъже на едва 18 години, има амбиции за силно представяне в Токио. „Той в момента има подготовка, тренира за Световно, с всяко състезание прави своята оценка, чисти грешките, ако има някъде. Аз мисля, че ще влиза в битката, той вече става на 19 години догодина и ще успее на някой квалификационен турнир да се бори и да спечели и квота", каза треньорът на българския национален отбор по класическа борба.