БСП: Милиарди ще бъдат хвърлени напразно в нереформирани системи
Секция: ПОЛИТИКА
06 Ноември 2020 13:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БСП: Милиарди ще бъдат хвърлени напразно в нереформирани системи

С метода на джипката управляващите се опитват да прокарват бюджета в парламента

/КРОСС/ "Парламентарната група на БСП няма да подкрепи бюджетите на управленско безсилие, които се предлагат от правителството. Милиарди левове ще бъдат хвърлени отново в нереформирани системи". Това заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков по време на брифинг в парламента по повод отказа на левицата да участва в обсъждането на бюджета, вкаран в дневния ред на парламента в последния момент. 

"Няколко години бездействия не само са вредни, а вече ще струват и много скъпо. Това са публични средства, които не могат да бъдат изразходвани просто така. Тъй като управляващите и мнозинството им го знаят, прилагат невиждани досега методи за силовото му прекарване през българския парламент. Днес сутринта, когато народните представители са идвали на работа, най-вероятно не са знаели, че ще им се наложи да разглеждат най-важните закони в страната. Закони, които с право се очакват от българските граждани. Но не по този начин, но не по метода на „джипката", вкарана в парламента. Ние няма да легитимираме този процес. Ще изразим всичките си критики и ще направим алтернативните си предложения, но не днес е времето за разглеждане на този бюджет, не и по този начин", категоричен бе той.

"Здравеопазване - нито една качествена реформа и нито една дупка в системата не може да бъде запълвана с изливането на нови и нови стотици милиони. В пенсиите - пенсионерите нямат нужда от подаяния, а от система, която да спазва техните права. Бюджетът - освен, че е бюджет на безсилието, той е нереалистичен. Прогнозите на авторитетни международни институции, а и предишните прогнози на Министерството на финансите и Българската народна банка показват, че заложените в него параметри са неадекватни. Това е просто една лъжа. В тази лъжа БСП няма да бъде участник. Нашата роля на опозиция е да разобличаваме. Въпросът за кворума не е въпрос на бройка. Въпросът за кворума е въпрос на доверие.  Това правителство и този парламент нямат необходимото доверие, за да продължат да функционират.  Днес не беше предвидено да се гледат тези бюджети. Това галопиране е абсолютно неразбираемо. Във всички нормални страни бюджетът е законът, който се обсъжда най-внимателно и най-дълго време", заключи Зарков.