Галерия в Трявна дава пример как да оцелее изкуството
Секция: КУЛТУРА
13 Декември 2020 11:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Галерия в Трявна дава пример как да оцелее изкуството

/КРОСС/ Собственичката вижда в кризата, не толкова проблем, колкото нови алтернативи
Пандемията затвори музеите и галериите, а хората на изкуството отчаяно търсят непопулярни начини да оцелеят. Една малка галерия в Трявна реши да изнесе цялата си дейност онлайн чрез виртуален търг. Собственичката Добринка Манева вижда в кризата, не толкова проблем, колкото нови алтернативи: "Когато настъпи криза, първото нещо, от което хората се отказват е изкуство. Ако трябваше само да стоя и да се вайкам как всичко е затворено, как хората обедняват, колко е тежка ситуацията, можех просто да припявам в хора на песимистите".

И тъй като хората не могат да отидат при картините, картините отиват при тях. След поредица онлайн изложби от месец март досега, за своя 30-ти рожден ден галерията създаде в своя сайт първия електронен търг с 30 творби на отбрани автори.

Добринка Манева обяснява как работи системата по наддаването за цената на творбите: "След регистрация в сайта, кликвайки върху всяка картина или пластика, човек може да види каква е била началната цена на всяка работа, колко участника има, каква цена е достигната".

Извън ограниченията на пандемията, човек би влязал и би купил картина на определена цена. Нормалната бизнеслогика предполага на търг да се постигне по-висок резултат. Търсим за коментар Павел Митков - художник, известен у нас и по света. Негови картини са подарявани на руския президент Путин и на покойния папа Йоан Павел Втори. Художникът също е сред иноваторите в кризата със серия онлайн мастър класове. В онлайн търга участва с две творби: "Идеята тук не е да се търсят по-високи цени, а просто да се работи по нов и различен начин. Едно такова нещо не дава ресурс, а изисква ресурс. Важното е да се гледа на този ресурс като инвестиция".

За точни сметки все още е рано, тъй като това е първото онлайн наддаване. Със сигурност обаче, една малка галерия в Трявна дава безценна алтернатива за оцеляване на изкуството в кризата с COVID-19.