Какво символизира парата в питката за Бъдни вечер
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Декември 2020 16:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Какво символизира парата в питката за Бъдни вечер

/КРОСС/ Парата в питата за Бъдни вечер символизира златото, което било принесено на Иисуса Христа от мъдреците, разкри ставрофорен иконом Кирил Попов, енорийски свещеник в катедралния храм „Св. Неделя" в София.

„Бъдни вечер е последният от 40-дневните Коледни пости. Това е един от най-важните семейни празници. Той е посветен на дома, но и на преселилите се във вечността наши родственици. На много места у нас вечерята се подрежда не на маса, а на пода върху слама и месали в спомен на Витлеемските ясли, в които се е родил Христос. Трапезата е отрупана само с постни ястия. Изобилието тук се асоциира в съзнанието на българина с бъдещото плодородие от всичко, сложено на трапезата. На нея задължително трябва да има прясно изпечен хляб - боговица, вечерник или коледник със замесена в него пара", обясни свещеникът в интервю за Агенция "Фокус".

Той обърна внимание, че традиционните ястия през тази вечер са: сарми (символизират пелените), варен фасул, пълнени чушки, лук, чесън, ябълки, тиквеник, ошав, мед, орехи, вино и др.

Отец Кирил поясни, че в Софийско се приготвя счукан чесън и орехи във вода с олио, оцет и сол.