Започва реставрация на часовниковата кула в Дупница
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Януари 2021 15:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започва реставрация на часовниковата кула в Дупница

/КРОСС/ Започва отлаганата от близо 5 години реставрация на Градската часовникова кула в Дупница. Финансирането е по Трансграничната програма България-Северна Македония с община Крива паланка и е на стойност около 460 000 евро Часовниковата кула в Дупница е един от символите на града. Построена е през 1782 г.

С трапецовидна форма с дължина на страната от 5,5 м и височина над 17 м. Часовниковият механизъм на кулата вероятно е изработен от български майстори и се състои от четири циферблата, но поради лошата поддръжка спира да работи още през 1939 г. Кулата и часовникът са реставрирани през 1979 г. по случай 1300 г. от основаването на Българската държава.

Последните години часовникът спря и не отмерва времето. Предвижда се механизмът да бъде заменен с нов, а старият да се запази в самата кула като музеен експонат. Освен това са заложени и дейности за привеждане на кулата и пространството около нея във вид, позволяващ тя да бъде посещавана от граждани и гости на града като туристическа атракция. Кулата ще бъде укрепена и възстановена и отвътре, като ще бъдат подменени и компрометираните участъци на циферблата.