Новата система за таксуване на Столична община е „пропуснала“ интегрирането и с влаковете на БДЖ
Секция: Автомобили
28 Януари 2021 08:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Новата система за таксуване на Столична община е „пропуснала“ интегрирането и с влаковете на БДЖ

/КРОСС/ Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“ приветства действията на Столична община в посока разширение на мрежата за дистрибуция на превозни документи през каналите на „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД. Инициативата беше представена от представители на сдружението на Консултативния съвет по пътна безопасност към Столична община през месец октомври 2020 г., заедно с пакет от мерки за насърчаване на пътуванията с обществен транспорт в района от и към столицата.
Мерки, които сдружението представи на Консултативния съвет:

  • Предлагане на билетите и картите на ЦГМ на касите на „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД в съседните на София населени места;
  • Искане от страна на Столична община към „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД за директни влакове, пресичащи диаметрално територията на Столична община, създавайки основа за градска железница тип S-Bahn;
  • Създаване на интегриран превозен документ влак-метро.

Макар предстоящото представяне на първата предложена мярка да е похвална, от сдружението не разбират защо новите скъпо струващи електронни системи за таксуване на ЦГМ и „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД не предвиждат издаването на общи документи. Същото е залгнало в споразумение, подписано между двете страни още през 2014 г., като до момента няма видимо развитие по прилагането му. Същевременно, през 1934 г., без наличните в момента модерни електронни платформи и системи, Столична община и БДЖ успяват да реализират първия интегриран превозен документ в страната.
Насърчаването на комбинираните пътувания с влак и градски транспорт може съществено да допринесе за намаляване на трафика на територията на Столична община. В момента от Казичене до центъра на София пътуването с градски транспорт отнема около час. При пътуване с влак и метро времето може да бъде намалено с повече от 30 мин. Сдружението е представило на институциите и готовността на предприятия от индустриалните зони на София да подкрепят създаването на интегриран превозен документ, който ще позволи на служителите им по-бързо придвижване до работните места.