Изстреляха ракета на биогориво, ще бъде космически Uber
Секция: Наука
02 Февруари 2021 08:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изстреляха ракета на биогориво, ще бъде космически Uber

/КРОСС/ Първата в света ракета на биогориво Stardust 1.0 бе изстреляна в САЩ. Макар и със забавяне, заради минусовите температури, които нарушаваха работата на електронните устройства, ракетата, която може да напише нова страница в историята на космическите изследвания, излетя успешно.

Компанията за рисков капитал bluShift Aerospace работи в продължение на шест години, за да усъвършенства формулата на горивото. Основателят й Саша Дери все още не е разкрил състава му, но казва, че необходимите компоненти им има във фермите по целия свят.

"Стремим се да докажем, че биогоривото може да работи не по-зле, а в някои случаи дори по-добре от традиционното ракетно гориво. Намалява разходите за доставка на килограм товар в орбита и е напълно нетоксично, което е по-добре за околната среда на планетата", каза Дери.

Stardust е малка ракета с дължина само шест метра и тегло 250 килограма. Предимството й е, че полетът е евтин, не изисква високотехнологична инфраструктура и атова е по-достъпно. С нея компании, изследователи и дори студенти биха могат по-често да експериментират и тестват различни продукти в космоса.

„Имаме космически товарни влакове, представени от SpaceX и ULA ,и космически автобуси - средни ракети. Те извеждат тонове товари в орбита. Но засега няма услуга за една-две пратки, няма космически Uber. Искаме да сме този Uber", казва Саша Дери.

В първия си полет Stardust се извиси само на една миля и се приземи с парашут. Следващият полет ще бъде суборбитален и тогава нова версия на ракетата, наречена Red Dwarf, ще достигне до околоземната орбита.