България е основният пазар на стоките, изнесени от Одрин
Секция: ИКОНОМИКА
05 Февруари 2021 17:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България е основният пазар на стоките, изнесени от Одрин

/КРОСС/ Износът, осъществен през 2020 г. от турския регион Тракия, който включва окръзите Одрин, Текирдаг и Къркларели е бил насочен основно към България.

Махмут Шахин, секретарят на Агенцията за развитие на Тракия, разказа, че за преодоляване на трудностите за износа в условията на пандемията от Ковид-19 в Тракийския регион е бил създаден Център за изследване на външната търговия съвместно с местните търговски палати и борси.

"Целта на центъра е да поддържа трайни връзки с фирмите извън страната. Към центъра е създадена система, в рамките на която в дигитална среда се осъществяват връзките с фирмите клиенти", каза той, цитиран от БТА.

Въпреки това приходите от износа на Тракийския регион през 2020 г. са намалели с 210 млн. долара в сравнение с тези през 2019 година.

Основно износът от Тракийския регион е бил за европейските страни, като сред тях България е главен пазар, показват данни на Агенцията.

Единствено окръг Одрин е реализирал 3 млн. долара повече приходи от износ в сравнение с 2019-а. През 2020 г. от Одрин е осъществен износ в размер на 62 млн. долара срещу 59 млн. долара през 2019 г.

Износът за България заема първо място в износната листа на Одрин. Следват Гърция, Венецуела и Албания.

Припомняме, че в началото на годината големият брой посетители от България, идващи за еднодневен пазар в Одрин, и гурбетчиите, които се завръщат в Европа, след като прекараха Нова година при близките си в родината, станаха причина за голямата натовареност на ГКПП Капъкуле/Капитан Андреево.

Председателят на Одринската търговска палата Реджеп Зъпкънкурт коментира тогава, че интересът на българите за търговия в града е радостно развитие в момент, когато одринските търговци преживяват трудни времена заради пандемията.

Окръг Текирдаг е на първо място по размер на износа през 2020 г. Осъщественият експорт е в размер на 1,34 млрд. долара, със 190 млн. долара по-малко от предходната година. Най-много износ от този окръг е осъществен за Германия, следват България и САЩ.

От окръг Къркларели най-голям износ е осъществен за Ангола, а второ и трето място заемат Йемен и България. Реализираният износ е на стойност 166 млн. долара, с 28 млн. долара по-малко от 2019 г.

В списъка на най-изнасяните стоки от Одрин и Къркларели преобладават зърно и зърнени продукти, а на Текирдаг - текстил, машини и резервни части.