Държавният глава: Наш дълг е да ценим и отличаваме авторитетите
Секция: ПОЛИТИКА
11 Февруари 2021 14:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Държавният глава: Наш дълг е да ценим и отличаваме авторитетите

Президентът Румен Радев връчи висши държавни отличия на изявени българи в сферите на медицината, науката и образованието и обществената дейност

/КРОСС/ Наш дълг е да ценим и да отличаваме онези авторитети, които въплъщават ценности, възпитават със своя личен пример и ни дават хоризонт за развитие като нация. Това заяви президентът Румен Радев, който днес на „Дондуков" 2 удостои с държавни отличия петима изявени българи.

„Във времена на изпитания, през които преминаваме, знанието е безценен актив. Но то само по себе си не стига, ако липсва отдаденост на общественозначима кауза, личен пример и доверие", заяви по време на церемонията Румен Радев и изказа признателност към усилията на наградените да съхраняват здравето, паметта, езика и духа на българския народ.

По думите на държавния глава приносът на всеки от отличените българи в професионалните им сфери има своята важна роля за надграждането и съхраняването на ценностите ни като общество и за подема на нацията. „Просветителят възпитава в обич към знанието, към нравствените ни корени, към силата на българския език и духовност. Историкът пренася уроците на миналото, за да осъзнаем и предпазим настоящето. Лекарят дава живот, надежда и дарява бъдеще", заяви президентът Радев.

На церемонията днес о. з. старши лейтенант проф. д-р Никола Владов беше награден с орден „Стара планина" първа степен с мечове за заслугите му за развитието на медицинската наука и за цялостен принос в областта на военномедицинското дело. Той има значим принос в развитието на науката и практиката в сферата на коремната хирургия, за усъвършенстване и за въвеждане у нас на нови медицински методи, за популяризиране дейността и издигане престижа на здравните органи от Министерството на отбраната в страната и чужбина.

Проф. д-р Георги Тодоров беше награден с орден „Стара планина" първа степен за изключително големите му заслуги за развитието на медицинското образование, наука и практика в България. Той е един от пионерите в българската лапароскопска хирургия и основоположник на съвременната ендокринна хирургия. Дългогодишен преподавател е в Катедрата по хирургия към Медицинския университет.

Проф. Пламен Павлов получи орден „Св. св. Кирил и Методий" първа степен за големи заслуги в областта на образованието и популяризирането на българската история. Той развива ярка общественополезна дейност, участва в различни форуми на българските общности в чужбина и работи за разширяване на връзките между българските дружества от цял свят. Учредител е на редица научни, културни и обществени проекти за популяризиране на българската история и автор или съавтор на повече от 400 книги и научни трудове.

Атанасия Стоянова е удостоена с орден „Св. св. Кирил и Методий" първа степен за нейните големи заслуги в областта на образованието и българистиката. Има неоспорим принос за просветата на българското малцинство в родната ѝ Молдова. Била е Генерален директор на Департамента по междуетническите отношения и функциониране на езиците към правителството на Молдова и основава НПО „Център за проблемите на националните малцинства", като е съдействала за професионалното израстване на учителите. В момента е експерт по многоезиково образование във Върховния комисариат по въпросите на националните малцинства към ОССЕ.

Доц. д-р Александър Оскар е награден с орден „За гражданска заслуга" първа степен за особено значимите му заслуги за развитието и укрепването на гражданското общество, демократичните институции и защита на правата и свободите на човека в България. Доц. Òскар е изявен офталмолог и „Лекар на годината" за 2020 г. Познат е и със своята активност в защита на гражданските права и свободи, както и с непримиримото си отношение към прояви на език на омразата.

От името на отличените проф. Пламен Павлов изрази признателност за висшите държавни отличия. Той изтъкна, че отличените споделят една и съща житейска мисия - да лекуват тялото и душата на българския народ. Припомняйки посланието на Георги Раковски, че любовта към отечеството превъзхожда всички световни добрини, проф. Павлов отправи призив за единство между българите вътре и извън границите на родината.