Разбиха група за трафик на културни ценности в Плевен
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Март 2021 11:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Разбиха група за трафик на културни ценности в Плевен

Спецоперацията е реализирана под ръководството на Окръжна прокуратура - Плевен

/КРОСС/ В богатата колекция има над 60 предмета, открити и иззети са и седем металдетектора. Операцията е проведена на 25 март 2021 г. на територията на селата Гиген и Искър. Действията са осъществени от служители от сектор „Противодействие на криминалната престъпност", сектор „Специални тактически действия", отдел „Разследване", Базова научно-техническа лаборатория при ОДМВР - Плевен и техни колеги от РУ Гулянци и Първо РУ - Плевен, под ръководството на Окръжна прокуратура. Целта на акцията е била пресичане, разкриване и документиране на престъпления, свързани с незаконно проучване на местности, регистрирани като паметници на културата, и с предмети, които представляват културно-историческа ценност.

В ранните часове вчера - около 6 часа, криминалистите предприели претърсване в дома на 50-годишен жител на с. Гиген. В жилището са открити металдетектор, три метални монети и други 34 - различни по цвят и големина, с надписи и изображения, зелена метална кутия с два метални къса, различни по вид и материал фрагменти с белези на археологически артефакти, каталог на римски монети и артефакти, книга за скулптурни паметници, Паралелни процесуално-следствени действия са извършени и в дома на друг жител на село Гиген - на 46-години. От имота му са иззети два металдетектора, единият разглобен на отделни елементи и части, три метални къса с кръгла форма и изображения и други 13 къса - различни по вид, форма и размер, всички те с характерните белези на археологически артефакти. На друг адрес, обитаван от 39-годишен местен жител отново е установен металдетектор, намерена е и каменно парче с неправилна форма и размери. От жилищата на още двама мъжа от селото - на 35 и 47 години, са иззети два металдитекора. В рамките на операцията е извършено претърсване и в имот в с. Искър, обитаван от 39-годишен мъж. Там също са намерени металдетектор и книга за римски монети с изписани за тях стойности.

Шестимата мъже са задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа по Закона за МВР. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 277 „а", ал.1 от НК. Работата продължава под наблюдението и непосредственото ръководство на Окръжната прокуратура в Плевен. Експертиза ще установява културно-историческата стойност на иззетите нерегистрирани предмети.