ЦИК: Машините за гласуване не трябва да са свързани с интернет
Секция: ПОЛИТИКА
31 Март 2021 08:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЦИК: Машините за гласуване не трябва да са свързани с интернет

/КРОСС/ Председателят на обществения съвет към ЦИК Росица Матева обясни в "Денят започва" стъпка по стъпка как избирател може да гласува машинно.

В началото председателят на Секционната избирателна комисия трябва да включи машината. В изборния ден тези машини ще имат поставени пана за поверителност и от двете страни, за да може да се запази тайната на вота на избирателя. Машината трябва да е ориентирана с екран към избирателя.

Три карти ще има Секционната избирателна комисия, с които ще гласуват избирателите, те ще бъдат брандирани с надпис: Избирател. И две карти за СИК за стартиране на изборния ден и за приключване на изборния ден.

След включване на машината посредством парола, която всяка СИК ще има, ще се разпечата началният протокол, който установява, че в машината няма записани данни, така нареченият нулев протокол.

Когато отива в Секционната избирателна комисия, човекът трябва да заяви, че иска да гласува с машина. Тогава ще му се даде карта, тя се поставя в долния отвор. На екрана ще се визуализира бюлетината. На машината бюлетината поради нейната дължина е на три екрана и с бутона Следващ може да се прелиства следващата страница.

Когато гласувате за партия или коалиция, може да гласувате и с преференция. След като натиснете съответното поле, се активират бутоните в кръгчетата с преференциите. Хубаво е избирателят преди да влезе в изборното помещение да види кой номер в кандидатската листа е кандидатът, който иска да подкрепи - защото ще има само номер, без имена. След като се избере кандидат, трябва да се натисне бутонът Преглед - тук се визуализира изборът на избирателя. Там вече излиза и името на кандидата.

Ако сме сгрешили, има бутон Промени избора, с която се връщаме обратно в бюлетината.

След това се натиска бутонът Гласуване. В момента, в който избирателят го натисне, неговият глас е записан и повече връщане назад няма. Машината записва вота, но има и звуков сигнал за приключване на гласуването, което е ориентир за хората в помещението и за СИК, че е гласувано вече с машина. Взема се разписката. Хубаво е избирателят да провери информацията на разписката, след което да я сгъне навътре, да вземе картата от машината, и след това да пусне разписката в непрозрачна кутия за разписки, която е в близост до друга кутия. Подписва се в списъка и си взима личната карта. Не може да се гласува с една и съща карта два пъти.

След като изборният ден приключи, председателят на СИК натиска бутона Закриване на изборния ден. Ако с машината се установи проблем, има техници, които трябва да окажат съдействие.

Изискването на българския Изборен кодекс е тези машини да не бъдат свързани с интернет. Общественият съвет към ЦИК наблюдава част от етапите на сертифицирането. Днес трябва да излезе Държавна агенция Електронно управление и двата института по метрология и стандартизация с окончателния доклад дали тези устройства съответстват на Изборния кодекс и на техническото задание на ЦИК, обясни Росица Матева.