Второкласничка от Поморие откри скъпоценен камък на 50 млн. години
Секция: ЛЮБОПИТНО
29 Април 2021 09:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Второкласничка от Поморие откри скъпоценен камък на 50 млн. години

Септарията е рядка находка, оформила се в резултат на вулканични изригвания

/КРОСС/ 8-годишно момиче от Поморие откри изключително рядък скъпоценен камък, съобщи БНТ.

Тереза Първанова е ученичка във втори клас в Поморие. От близо година, заедно с родителите си, обикаля страната в търсене на скъпоценни камъни, защото това е тяхното хоби.

Последната ѝ находка е Септария, оформила се преди около 50 милиона години, в резултат на вулканични изригвания.

"С мама и тати се чудехме къде да отидем и мама искаше да събираме камъни. Отидохме на една река и започнахме да търсим камъни", разказва малката Тереза.

Така откриват рядката находка Септария.

В началото обаче 8-годишното момиче не разбира, че това е много специфичен камък. "Помислих си, че е най-обикновен камък. Но мама го е взела и го е изпратила на едни хора, които познават камъните, дали са скъпоценни и те са открили, че е скъпоценен", споделя момиченцето.
Предстои специфичният камък да бъде дарен на музея "Земята и хората" в София, а малката Тереза да получи сертификат като неин откривател.

Майката на 8-годишното момиченце успяла да запали дъщеря си по това хоби.

"Търсим минерали, кристали, фосили. Септарията е именно такава вкаменелост. Тя е глинена конкреция, която вследствие на дехидратацията се пропуква и образува в средата точно седем лъча. Това я прави много специфична и е рядка находка за България. Първата Септария всъщност я откри Тереза", заяви майката Петя Първанова.

8-годишното момиче се радва искрено, че е направила такова откритие. Разказва, че обича да ходи с майка си на различни планини и реки и да събира камъни. Като порасне, малката Тереза иска да стане каменар, защото открива нещо ново и научава повече за камъните.

"Аз я наричам, че е ощетено дете, защото нейните набори, приятели, познати, ходят и играят в моловете или по детските площадки, тя също ходи, но по-рядко. Тя е с предопределено хоби от родителите си", допълва майката на Тереза Петя Първанова.

Хоби, което обаче много ѝ харесва. Вече има събрана цяла колекция от различни камъни и минерали. И ще продължава да търси до следващото ѝ голямо откритие.