Въвеждат видеонаблюдение на предстоящия вот
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Април 2021 16:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Въвеждат видеонаблюдение на предстоящия вот

/КРОСС/ Видеонаблюдение при преброяването на гласовете в секционните избирателни комисии ще има, въпреки критиките на ГЕРБ, че не е необходимо, тъй като гласуването ще е основно машинно и че не може да се осъществи навсякъде. Това решиха депутатите с промени на Изборния кодекс/ИК/, приети на второ четене. Технически видеонаблюдението ще трябва да се осигури от Министерския съвет, а правилата - да се определят от Централната избирателна комисия. При дебатите се разбра, че ще се ползват камерите в училищата. Секционните комисии ще трябва да предават в РИК записите, а те от своя страна ще предават техническите носители от камерите за видеонаблюдение на ЦИК.

Предвижда се излъчването да е централизирано през страницата на комисията.

Според ГЕРБ има противоречие между въвеждането на видеонаблюдението и изцяло машинното гласуване, при което няма бюлетини за броене.

С приетите промени ЦИК ще изпълнява функциите на районна избирателна комисия за многомандатния изборен район извън страната.

По-рано след скандал в парламента мнозинство "Всички срещу ГЕРБ" реши по процедура, определена от президента Румен Радев, предсрочните парламентарни избори да се проведат от нова Централна избирателна комисия, в която участват 15 члена, а не досегашните 20. Те ще се предлагат само от партиите в парламента, а не - и от тези, които имат свои представители в Европейския парламент.

Така в комисията ще влязат представители на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС, както и на новите партии "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън". От комисията отпадат представителите на ВМРО ("Обединените патриоти"), с които ГЕРБ правеше мнозинство.

При провеждане на публични консултации за състава на ЦИК парламентарно представените партии и коалиции представят пред президента на републиката мотивирано писмено предложение за номинациите си, което съдържа имената на предложените лица, ЕГН, длъжност в комисията, образование, партията или коалицията, която ги предлага, както и декларации за съгласие на лицата да бъдат предложени.

Депутатите запазиха забраната шеф на предизборен щаб да не може да е член на ЦИК.

Решенията на ЦИК могат да се обжалват пред съответния административен съд в тридневен срок от обявяването им. Съдът разглежда жалбата и се произнася с решение в тридневен срок от получаването й с призоваване на жалбоподателя, ЦИК и заинтересованите лица. Решението на съда се обявява незабавно и може да се обжалва пред ВАС в тридневен срок от обявяването му.